2 septembrie 1945: semnarea capitulării Japoniei

2 septembrie 1945: semnarea capitulării Japoniei

Pe 2 septembrie s-a semnat actul capitulării Japoniei și astfel lua sfârșit războiul din Pacific și, odată cu el, al Doilea Război Mondial. Armistițiul a fost semnat de reprezentanții Imperiului Japonez pe de-o parte și cei ai Aliaților: Statele Unite ale Americii, Republica China, Regatul Unit, Uniunea Sovietică, Australia, Dominionul Canadei, Guvernul provizoriu al Republicii Franceze, Olanda și Noua Zeelandă la bordul vasului de război american USS Missouri.

Contextul capitulării

Pe 10 august 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică şi bombardamentele atomice de la Hiroşima şi Nagasaki, liderii japonezi au decis în timpul unei conferinţe imperiale (gozenkaigi) să accepte în principiu termenii capitulării necondiționate stabiliți de Aliaţi prin „Declaraţia de la Potsdam”. 5 zile mai târziu, după multe discuții în spatele uşilor închise, încluzând chiar o lovitură de stat, împăratul Hirohito a anunțat la radio acceptarea condiţiilor impuse de Aliaţi. În discursul său, împăratul punea accentul pe rolul bombardamentelor atomice în luarea deciziei sale. Pe 28 august, a început ocuparea efectivă a Japoniei.

Norii-ciupercă generați de bombele atomice de la Hiroshima (stânga) și Nagasaki (dreapta)
Norii-ciupercă generați de bombele atomice de la Hiroshima (stânga) și Nagasaki (dreapta)
Sursa: wikimedia.org

Semnarea actului

Ceremonia de semnare a avut loc la bordul vasului american Missouri, a durat 23 de minute și a fost transmisă în toată lumea. Actul capitulării a fost semnat, din partea Japoniei, de ministrul de externe Mamoru Shigemitsu și de șeful Marelui Stat Major, generalul Yoshijiro Umezu. Din partea americanilor, actul a fost semnat de generalul american Douglas MacArthur, comandantul suprem al trupelor din Pacific. Drept martori au semnat generalul locotenent american Jonathan Mayhew Wainwright IV(care capitulase în Filipine) și generalul locotenent britanic Arthur Percival(care capitulase în fața japonezilor în Singapore). Documentul a fost dus de către Bernard Theilen la Washington, fiind prezentat a doua zi președintelui Harry Truman într-o ceremonie oficială la Casa Albă. Documentul este păstrat la Arhiva Națională a Statelor Unite.

Generalul Douglas MacArthur semnând actul capitulării din partea SUA
Generalul Douglas MacArthur semnând actul capitulării din partea SUA
Sursa: wikimedia.org

RESTUL SEMNATARILOR

  • Amiralul Chester Nimitz din partea SUA
  • Generalul Hsu Yung-Ch’ang din partea Republicii China
  • Amiralul Bruce Fraser din partea Regatului Unit
  • Generalul locotenent Kuzma Derevianko din partea Uniunii Sovietice
  • Generalul Thomas Blamey din partea Australiei
  • Colonelul Lawrence Moore Cosgrave din partea Canadei
  • Generalul Philippe Leclerc de Hautecloque din partea Franței
  • Viceamiralul C.E.L. Helfrich din partea Olandei
  • Vicemareșalul Leonard M. Isitt din partea Noii Zeelande