22 decembrie in istorie

22 decembrie in istorie

Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 22 decembrie:

  • 69: împăratul detronat al Imperiului Roman, Vitellius, este prins și ucis, în timp ce Vespasian îi ia locul. Vitellius domnise doar 8 luni în anul cunoscut drept „Anul cu 4 Împărați ai Romei”.
  • 856: are loc al șaselea cel mai devastator cutremur din istoria măsurată a omenirii. În orașul persan Damghan, seismul provoacă moartea a circa 200.000 de persoane.
  • 880: rebelul Huang Chao capturează capitala dinastiei Tang din China, orașul Luoyang. Atacul, petrecut în timpul împăratului Xizong, va slăbi puternic imperiul.
  • 1666: are loc prima întrunire a Academiei Franceze de Științe, fondată de Ludovic al XIV-lea. Ședința se ține în Biblioteca Regelui.
  • 1790: fortăreața turcă de la Izmail (cetate în apropiere de Odessa, la gurile Dunării) este capturată de armata rusă condusă de generalul Alexandru Suvorov.
  • 1849: execuția scriitorului rus Fiodor Dostoievski este contramandată în ultima secundă printr-un ordin al țarului.
  • Reprezentare a momentului întreruperii execuției
    22 decembrie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1882: Thomas Edison creează primul fir cu luminițe electrice pentru bradul de Crăciun.
  • 1885: samuraiul Ito Hirobumi devine primul prim-ministru din istoria Japoniei.
  • 1894: începe celebra Afacere Dreyfus în Franța. Ofițerul Dreyfus este judecat și condamnat în mod eronat pentru trădare. Acest caz, care a divizat profund A Treia Republică fraceză, a devenit în lumea francofonă similar cu injustiția și cu procesele nejustificate, pornite de la prejudecăți.
  • Momentul degradării lui Dreyfus
    22 decembrie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1905: arestarea membrilor Sovietului din Santk Petersburg duce la o răscoală a muncitorilor la Moscova și la lupte pe străzi cu forțele de ordine țariste.
  • 1920: Congresul Sovietelor din Rusia adoptă celebrul plan de dezvoltare GOELRO – precursorul celebrelor planuri cincinale de mai târziu, în baza cărora Uniunea Sovietică a fost industrializată forțat, rețeta fiind apoi preluată de toate statele ocupate de comuniști. GOELRO însemna, la origini, „Comisia de Stat pentru Electrificarea Rusiei”.
  • 1942: Hitler semnează ordinul prin care autorizează producerea în masă a rachetelor V-2, odată ce ultimele date tehnice vor fi puse la punct.
  • Reclamă
  • 1944: trupele germane le cer americanilor încercuiți la Bastogne să se predea, în timpul ofensivei din Ardeni. Generalul Anthony McAuliffe le dă un răspuns dintr-un singur cuvânt: „Nuts!” („Nebuni!”).
  • 1964: are loc primul zbor al avionului de vânătoare american Lockheed SR-71 (Blackbird), care stabilește recordul mondial pentru aparatele cu reacție – 3.530 km/oră.
  • Lockheed SR-71
    22 decembrie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1965: pentru prima oară se impune o limită superioară de viteză pentru toate drumurile într-o țară. Marea Britanie fixează viteza maximă admisă la 110 km/oră, valabilă inclusiv pentru autostrăzi.
  • 1968: presa comunistă chineză publică noile instrucțiuni ale liderului Mao Zedong, în cadrul Revoluției Culturale: „Tinerii intelectuali trebuie să meargă la țară, ca să fie educați prin traiul în sărăcia rurală”.
  • 1971: un grup de jurnaliști și Bernard Kouchner fondează la Paris organizația internațională „Medici fără frontiere”.
  • 1978: începe la Beijing plenara a treia din Al 11-lea Congres al Partidului Comunist din China, o întrunire crucială în care Deng Xiaoping, noul lider al țării, anulează politicile erei Mao și demarează programul de reforme economice care au transformat țara în puterea mondială de azi.
  • 1989: în România triumfă Revoluția. În zorii zilei, sute de mii de oameni de pe platformele industriale ale Bucureștiului se îndreaptă spre centrul orașului. Ceaușescu cere zadarnic armatei să intervină și să curețe străzile cu tancurile – nimeni nu îndrăznește să pună în aplicare ordinul nebunesc care ar duce la o baie de sânge fără precedent în istorie. Dictatorul iese din nou la balcon, în Comitetul Central al Partidului Comunist, și încearcă să țină un discurs în fața uriașei mulțimi venite, de data asta, din proprie inițiativă ca să-l alunge de la putere, după masacrul comis de Armată, Miliție și Securitate în noaptea precedentă. Nu reușește însă să vorbească, pentru că poporul îl huiduie și-i acoperă vorbele cu un vuiet uriaș: „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”. Soții Ceaușescu se precipită înăuntru și fug spre acoperiș, unde-i așteaptă un elicopter. Aparatul decolează în huiduielile sutelor de mii de oameni, în timp ce în clădire pătrund revoluționarii. Pe străzi este explozie de fericire, oameni necunoscuți se îmbrățișează între ei, militarii fraternizează cu populația, nimănui nu-i vine să creadă că trăiește aceste clipe istorice. Apare și primul ziar al noii ere: Libertatea – fostul Informația Bucureștiului. La câteva ore distanță, în CC se înființează însă politrucul Ion Iliescu, comunist instruit la Moscova în anii ‘50, care se grăbește, sprijinit de Securitate și Armată, să umple vidul de putere alături de alți vechi bolșevici și chiar agenți GRU (cum ar fi generalul Militaru). Nici Iliescu nu înțelege însă ce se întâmplă. Într-un discurs la televiziune, el îi acuză pe soții Ceaușescu că „au întinat nobilele idealuri ale socialismului”, provocând o reacție furioasă a poporului. De la balconul CC, el li se adresează oamenilor cu „tovarăși”, declanșând un uriaș val de huiduieli și scandarea „Jos comunismul!”. Statele lumii se grăbesc să salute căderea celui mai odios regim din Europa, dar după numai câteva ore, odată cu lăsarea serii, în București se deschide focul. Sunt indicați „teroriștii”, trupele de Securitate sau comandouri libiene și palestiniene, dar niciuna dintre aceste teze nu se confirmă ulterior. Ceaușescu fusese părăsit de toată lumea, inclusiv de Securitate, iar singurul beneficiar al acestei crize sângeroase apărute brusc este noul grup instalat în clădirea CC al PCR, condus de Ion Iliescu. În București se instaurează haosul, se deschid depozitele de armament și populația civilă primește arme și muniție de război, sporind confuzia și degringolada. Se induce o psihoză a teroriștilor alimentată chiar de la TVR, unde se difuzează permanent „informații“ false alarmiste. Întreaga noapte se trage cu tot armamentul de pe tancuri și transportoare, laolaltă cu armele de infanterie ale soldaților și civililor. Are loc un măcel inutil, în care sute de oameni își pierd viața.
  • 1990: Lech Walesa este ales președintele Poloniei. Fostul lider al Sindicatului Solidaritatea, care luptase un deceniu cu regimul comunist, este simbolul victoriei forțelor democratice în țară, polonezii pornind hotărât reformele pentru instaurarea democrației și a economiei de piață.
  • Lech Walesa
    22 december
    Sursa: britannica.com
  • 2016: studiile confirmă că vaccinul VSV-EBOV are o eficiență de 70-100% contra virusului Ebola – un pas uriaș către eradicarea îngrozitoarei boli.

sursa: Colecționarul de istorie