Deportarea germanilor de pe Volga din 1941

Deportarea germanilor de pe Volga din 1941

În 1941 Iosif Stalin a decis deportarea a peste 1,5 milioane de oameni. Au fost vizați germanii de pe Volga, tătarii din Crimeea, kalmucii, cecenii, ingușii, balkarii, karachaii și meschetii. Separatismul și colaborarea pe scară largă cu forțele de ocupație germane au fost printre motivele oficiale ale deportării acestor popoare neruse. Cei deportații au fost transportați în vagoane până în Uzbekistan, Kazahstan, Kirgizia și Siberia.

Deportarea germanilor

În 1941, toți coloniștii care nu emigraseră încă din regiunea Volga au fost deportați de guvernul sovietic în Siberia, Kazahstan și alte regiuni îndepărtate din cauza moștenirii lor germane. Decretul oficial a venit la 28 august 1941 prin care a fost abolită Republica Sovietică Socialistă Autonomă a Germanilor Volga. La 1 septembrie 1941 a fost anunțată evacuarea în masă pentru aproximativ 440.000 de germani din Volga. Zece zile mai târziu a început deportarea forțată în Kazahstan și Siberia. Familiile au primit doar între cinci și zece minute pentru a-și împacheta bunurile și mâncarea pentru călătorie. Aceștia au fost tratați drept prizonieri și transportați în vagoane de tren. Aproximativ 20.000 de soldați NKVD au fost redirecționați de la efortul de război pentru această operațiune. Între 50 și 60 de persoane erau împachetate în fiecare vagon de marfă, primind apă doar când trenul oprea, la fiecare trei sau patru zile. Drept mâncare, li se oferea hering sărat, ceea ce făcea setea prizonierilor mult mai mare.

Arestarea și deportarea germanilor sovietici care locuiau în regiunea Gomel, 1941
Arestarea și deportarea germanilor sovietici care locuiau în regiunea Gomel, 1941

Condițiile transportului au făcut multe victime. În unele cazuri, cadavrele prizonierilor au fost lăsate în vagoanele supraaglomerate săptămâni la rând. În altele, au fost aruncate pe lângă căile ferate. Multe dintre deportări au avut loc în lunile de toamnă și iarnă. Cei care au supraviețuit călătoriei, s-au într-un mediu cu o temperatură de până la -40 ° C, Siberia. Cu haine subțiri, fără adăpost și fără mijloace de a se întreține, aproape 40% din populația deportată a pierit.

Actele de deportare a unei familii(Kisselman)
Actele de deportare a unei familii(Kisselman)

„Repararea”

În februarie 1956, Nikita Hrușciov a condamnat deportările ca o încălcare a principiilor leniniste. În „discursul său secret” adresat Congresului al XX-lea al Partidului Comunist, el a afirmat că ucrainenii au evitat o astfel de soartă „doar pentru că erau prea mulți și nu aveau unde să-i deporteze”. În acel an, guvernul sovietic a emis decrete privind restaurarea Republicii Autonome Cecenia-Ingușă și a Republicii Autonome Kabardino-Balkaria, formarea Regiunii Autonome Kalmyk și reorganizarea Regiuni Autonome Karaciai-Cerkessi. Cu toate acestea, tătarii din Crimeea, mesheții și germanii din Volga au fost reabilitați doar parțial și nu li s-a permis, în cea mai mare parte, să se întoarcă în patria lor decât după dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991.