5 ianuarie in istorie

5 ianuarie in istorie

Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 5 ianuarie:

  • 1473: Fancois Villon – cel mai important poet francez din Evul Mediu – dispare definitiv și fără urmă după ce este exilat din Paris. Talentat, Villon și-a terminat școala la 18 ani și la 22 și-a luat masterul în arte, dar apoi a devenit un hoț, tâlhar și criminal implicat în numeroase aventuri violente. A omorât un călugăr și a fost exilat, apoi iertat de rege. A furat 500 de monede de aur din capela unui colegiu, apoi a comis și alte tâlhării, fiind urmărit ani în șir. Prins și întemnițat, a fost eliberat din nou în 1462, dar imediat s-a implicat într-o bătaie de stradă. Arestat iar, a fost torturat și condamnat la spânzurătoare, dar o curte de apel i-a comutat sentința la exil. Eliberat pe 4 ianuarie, dispare fără urmă.
  • 1477: are loc marea bătălie de la Nancy, lupta finală din Războaiele Burgundice. Charles cel Chel, ducele Burgundiei, este înfrânt și ucis de Rene al II-lea, ducele de Lorena. Burgundia devine, după această bătălie, parte a Franței.
  • Pictură înfățișând bătălia de la Nancy(de Pierre Jacobi)
    5 ianuarie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1554: un mare incendiu izbucnește în Eindhoven, Olanda, și mistuie mare parte din oraș.
  • 1675: are loc bătălia de la Colmar (în Alsacia), în care 30.000 de francezi înfrâng armatele invadatoare ale Sfântului Imperiu Roman de origine germanică (Austria) și Brandenburgului (Prusia) – 50.000 de oameni. Totul a pornit de la campaniile agresive ale regelui Franței, Ludovic al XIV-lea, față de Olanda. În sprijinul acesteia au venit Austria și Brandenburg, care au mutat războiul pe Rin. Armatele celor două țări au invadat Alsacia, dar francezii au recurs la o stratagemă. Conform uzanțelor timpului, pe timpul iernii se sistau operațiunile de luptă. Dar mareșalul Turenne a încălcat tradiția, s-a strecurat și a apărut brusc lângă inamic.
  • 1709: începe Marele Îngheț – cea mai rece iarnă consemnată vreodată în Europa. Frigul vine brusc, peste noapte, luând prin surprindere oamenii. Mii mor înghețați pe tot continentul, iar culturile sunt distruse.
  • 1757: Ludovic al XV-lea, regele Franței, scapă dintr-o tentativă de asasinat. Autorul, Robert-Francois Damiens, este prins și devine ultima persoană din Franța executată prin sfârtecare, pedeapsa rezervată regicizilor.
  • Momentul execuției lui Robert-Francois Damiens
    5 ianuarie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1781: forțele navale britanice ard orașul american Richmond în timpul Războiului de Independență al SUA.
  • 1886: este publicată celebra nuvelă „Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde” (Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde), de Robert Louis Stevenson – cel care a scris și „Comoara din Insulă”.
  • 1892: se reușește prima fotografie a aurorei boreale.
  • 1895: ofițerul francez Alfred Dreyfus este degradat și condamnat la închisoare pe viață în Insula Diavolului. Afacerea Dreyfus a fost celebră în epocă și a rămas de atunci un exemplu de injustiție. Dreyfus a fost acuzat pe nedrept de spionaj în favoarea Germaniei. Ofițerul și-a petrecut următorii 5 ani în Guyana Franceză, deși dovezile că fusese condamnat pe nedrept au început să iasă la iveală chiar din 1896, la inițiativa lui Georges Picquart, șeful contraspionajului. Acesta l-a descoperit pe adevăratul trădător, un maiorpe nume Ferdinand Walsin Esterhazy. Mușamalizarea afacerii de către Guvern a dus la o revoltă a opiniei publice în care celebra scrisoare deschisă a lui Emile Zola, „J’Accuse!”, a jucat un rol major.
  • Momentul degradării lui Dreyfus
    22 decembrie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1896: publicația „Die Presse”, din Germania, deschide ziarul cu marele anunț al descoperirii uriașe făcute de fizicianul Wilhelm Rontgen – razele X și extraordinarul lor potențial de a fi folosit în medicina de diagnoză.
  • 1912: are loc Al Șaselea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat Rus, organizat la Praga, în care Vladimir Lenin și suporterii săi radicali se rup de restul formațiunii și formează Partidul Bolșevic. Cei rămași în vechiul partid, mai moderați, sunt menșevicii.
  • 1914: Compania Ford anunță că ziua de lucru este limitată la 8 ore și salariul zilnic minim este de 5 dolari plus bonusuri. Este vorba despre o îmbunătățire radicală a condițiilor de trai pentru muncitori, care până atunci erau plătiți cu 2,4 dolari/ziua de lucru de 9 ore.
  • Reclamă
  • 1919: comuniștii din gruparea Spartacus încearcă să dea la Berlin o lovitură de stat după modelul bolșevicilor din Rusia. Armata germană, deși în disoluție, rămâne loială și, alături de trupele paramilitare anticomuniste, îi zdrobește pe bolșevici după lupte de stradă. Acțiuni similare sunt încercate în Bremen, Hamburg și zona Ruhr, Rhineland, Saxonia, Turingia și Bavaria. Liderii comuniștilor, Karl Liebknecht și Rosa Luxemburg, sunt dibuiți într-un apartament unde se ascundeau, arestați și duși la cartierul general al milițiilor, unde sunt uciși după interogatoriu. În aceeași zi, la Munchen, se înființează Partidul Muncitorilor Germani – viitorul Partid Nazist.
  • Comuniști din gruparea Spartacus în timpul luptelor de stradă
    5 ianuarie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1933: la San Francisco începe construcția celebrului Pod Golden Gate.
  • 1944: Daily Mail devine primul ziar britanic care apare pe ambele maluri ale Atlanticului (și în SUA).
  • 1945: Uniunea Sovietică „recunoaște” noul Guvern Provizoriu al Republicii Polonia. De fapt, e vorba despre o mascaradă, așa-zisul nou Guvern este marioneta și creația rușilor, după ce Churchill și-a dat acordul ca adevăratul Executiv al țării, aflat în exil la Londra, să fie tras pe linie moartă. Polonia urma să intre oricum în sfera de influență a Moscovei.
  • 1950: are loc dezastrul aerian de la Sverdlovsk, în care piere toată echipa națională de hochei pe gheață a forțelor aeriene sovietice, împreună cu doctorul și masorul. În total, 19 oameni mor în catastrofă.
  • Un avion Li-2 similar cu cel implicat în accident
    Un avion Li-2 similar cu cel implicat în accident
    Sursa: wikimedia.org
  • 1968: la putere vine în Cehoslovacia comunistul reformator Alexander Dubcek: începe efectiv „Primăvara de la Praga”, tentativa de democratizare a țării zdrobită cu tancurile de ruși.
  • 1976: Khmerii Roșii redenumesc Cambodgia, botezând-o Kampucia Democrată. În doar 5 ani la putere, comuniștii distrug complet țara și ucid între un sfert și jumătate dintre locuitori.
  • O groapă comună în care au fost găsite mai multe schelete ale celor executați
    5 ianuarie
    Sursa: ushmm.org
  • 1991: personalul Ambasadei SUA de la Mogadishu este evacuat cu elicopterele după izbucnirea războiului civil din Somalia. Conflictul se va prelungi ani în șir, ducând la moartea a sute de mii de civili și fuga altor milioane.

sursa: Colecționarul de istorie