12 curiozități despre Războiul de Independență al României

12 curiozități despre Războiul de Independență al României
,

Războiul de independență a izbucnit ca urmare a dorinței României de a se elibera de sub dominaţia Imperiului Otoman cu prilejul unui context internațional favorabil. În continuare, vă vom prezenta 12 curiozități despre Războiul de Independență și sperăm ca măcar câteva dintre ele să vă surprindă:

  1. Înaintea obținerii independenței, România plătea Imperiului Otoman un tribut anual de 914 000 de lei(în acea perioadă bugetul total al țării era de 91 milioane lei).
  2. Războiul de independență al României a avut loc în cadrul Războiului Ruso-Turc, desfășurat între 1877 și 1878.
  3. Momentul discursului Regelui Ferdinand I la inaugurarea primului Parlament al României Mari
    Momentul discursului Regelui Ferdinand I la inaugurarea primului Parlament al României Mari
    Sursa: deschide.md
  4. Implicarea activă a României în cadrul războiului a început pe 30 august 1877.
  5. Asediul Plevnei a durat 5 luni, la final otomanii încercând să părăsească cetatea pe ascuns. Aceștia au fost observați, în cele din urmă generalul Osman pașa fiind nevoit să capituleze necondiționat.
  6. Harta asediului Plevnei
    Razboiul de Independenta al Romaniei
    Sursa: wikimedia.org
  7. Gruparea otomană, care a capitulat în frunte cu Osman pașa, a numărat 10 generali, peste 130 de ofițeri superiori, 2.000 de ofițeri inferiori și aproximativ 40.000 de soldați. De asemenea, au fost capturate peste 70 de tunuri și un mare număr de arme de infanterie.
  8. Asediul Vidinului s-a făcut în condiții foarte grele, temperaturile ajungând chiar până la -25°C.
  9. Pe 12 februarie 1878, trupele române au pătruns în Vidin, iar a doua zi în cetatea Belogradcik, astfel încheindu-se participarea victorioasă a armatei române la Războiul de Independență.
  10. Armata română și-a făcut intrarea triumfală în București pe 8 octombrie 1878, iar independența României a fost recunoscută de Marile Puteri pe 13 iulie 1878.
  11. Intoarcerea victorioasa in Bucuresti a armatei romane
    Intoarcerea victorioasa in Bucuresti a armatei romane
    Sursa: wikimedia.org
  12. Deși câștigase războiul, României i s-a impus, prin tratatul de la San Stefano, să cedeze Imperiului Rus 3 județe din sudul Moldovei(Cahul, Ismail, Bolgrad).
  13. Semnarea Tratatului de la San Stefano
    Semnarea Tratatului de la San Stefano
    Sursa: wikimedia.org
  14. La intervenția Marilor Puteri, prin tratatul de la Berlin, România a primit Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor în schimbul cedării celor 3 județe din sudul Moldovei.
  15. Războiul de independență a costat România aproximativ 100 milioane lei aur, dintre care 9.247.000 lei aur au fost donați voluntar de cetățeni.
  16. Statul Român a recurs și la „rechiziții de război”, însumând aproximativ 59.000 vite și peste 30.000 tone alimente, unele fiind plătite după încetarea ostilităților.