28 octombrie 1940: Mussolini învadează Grecia – începe războiul greco-italian

28 octombrie 1940: Mussolini învadează Grecia – începe războiul greco-italian

Pe 28 octombrie 1940, armata lui Mussolini, care ocupase deja Albania, invadează Grecia în ceea ce se va dovedi a fi o campanie militară dezastruoasă pentru forțele italiene.

De ce a invadat Mussolini Grecia? Din ce motiv a început războiul greco-italian?

Motivele invaziei se găsesc în politica expansionistă a regimului fascist al lui Benito Mussolini. Văzând succesele Hitler, liderul fascist a vrut să dovedească că și Italia este capabilă să obțină succese asemănătoare. Drept urmare, Italia a ocupat Albania în primăvara anului 1939 și câteva posesiuni britanice din Africa. Totuși, Italia nu a reușit însă să obțină succese militare de proporția celor ale Germaniei.

Benito Mussolini
Benito Mussolini
Sursa: materialedeistorie.com

Desfășurarea invaziei

Pe 28 octombrie 1940, după ce premierul grec Ioannis Metaxas a respins ultimatumul italian, forțele Italiei au invadat Grecia. Mussolini a surprins pe toată lumea cu această mișcare împotriva Greciei; chiar și aliatul său, Adolf Hitler, a fost luat prin surprindere, mai ales că liderul italian îl făcuse pe Hitler să creadă că nu avea o astfel de intenție. Hitler a denunțat mișcarea ca fiind o gafă strategică majoră. Potrivit lui Hitler, Mussolini ar fi trebuit să se concentreze asupra Africii de Nord, continuând înaintarea în Egipt. Chiar și șeful personalului militar al lui Mussolini a aflat despre invazie abia după fapt. În ciuda lipsei de pregătire din partea armatei sale și a faptului că urma să lupte într-o țară muntoasă în timpul sezonului ploios, împotriva unei armate dispuse să lupte până la capăt pentru a-și apăra autonomia, Mussolini a mers înainte din pur orgoliu, convins că îi poate învinge pe greci în câteva zile.

Un soldat grec, ce urma a pleca pe front, luându-și la revedere de la mama sa
Un soldat grec, ce urma a pleca pe front, luându-și la revedere de la mama sa
Sursa: wikimedia.org

Intervenția Germaniei

Armata elenă a reușit să reziste și i-a forțat pe invadatori să se retragă, iar, pe la mijlocul lunii decembrie, grecii au reușit să ocupe aproape un sfert din Albania. În martie 1941, o nouă ofensiva a italienilor a eșuat. În aprilie, Hitler s-a văzut nevoit să intervină în favoarea aliaților lor. Începând cu 12 aprilie, s-a retras din Albania în urma atacurilor italiene-germane. Ofensiva acestora a continuat, trupele ajungând chiar în Atena. Pe 20 aprilie, armata greacă din Epir a capitulat în fața germanilor, iar 3 zile mai târziu a fost semnat un armistițiu care punea capăt războiului.

Trupele germane intrând în Atena
Trupele germane intrând în Atena
Sursa: wikimedia.org

Războiul greco-italian decisiv pentru Al Doilea Război Mondial?

Există istorici militari care consideră că acest război a influențat decisiv războiul mondial, germanii fiind nevoiți să amâne Operațiunea Barbarossa(Invadarea Uniunii Sovietice) pentru a veni în ajutorul Italiei. Această amânare a făcut ca atacul german din URSS să se desfășoare în condițiile iernii grele rusești, ceea ce a dus în cele din urmă la înfrângerea suferită de germani.