Cei 2 tineri care au furat steagul nazist de pe Acropole

Cei 2 tineri care au furat steagul nazist de pe Acropole

În cadrul celui de al Doilea Război Mondial, din aprilie 1941 până în octombrie 1944, Grecia s-a aflat sub ocupația Puterilor Axei: Bulgaria, Germania și Italia.

Grecia sub ocupație nazistă. Începutul rezistenței.

Unul dintre cele mai umilitoare momente pentru Grecia a fost când, pe 27 aprilie 1941, steagul nazist a fost arborat pe Acropole. Era ziua în care trupele germane au intrat în Atena. Momentul a marcat începutul a trei ani și jumătate de ocupație germană, marcați de durere, foame și moarte.

Naziștii pe Acropole
Naziștii pe Acropole
Sursa: wikimedia.org

Aproximativ o lună mai târziu, un eveniment surprinzător a dat startul rezistenței împotriva naziștilor. Manolis Glezos și Lakis Santas, 2 studenți de 18 ani, au urcat noaptea pe Acropole și au doborât steagul nazist, dând o lovitură simbolică forței de ocupație germane.

Reclamă

Planul a fost organizat cu câteva zile mai devreme, cei doi tineri citind tot ce au găsit despre Acropole în enciclopedii. În special, au căutat informații despre tuneluri, crăpături și despre alte puncte în care se puteau ascunde.

Manolis Glezos și Lakis Santas
Manolis Glezos și Lakis Santas
Sursa: greekreporter.com

În dimineața zilei de 30 mai 1941 a fost anunțată la radio căderea Cretei, moment în care Manolis Glezos și Lakis Santas au decis că era momentul să acționeze. La ora 21:30, gardienii germani de pe Acropole se strânseseră la Propylaia să bea bere. Profitând de neatenția lor, cei doi tineri au sărit gardurile de sârmă și s-au târât prin peștera din sanctuarul Pandroseion. Urcând pe schelele arheologilor, ei au reușit să ajungă la stâlp și să dea jos steagul, fără ca vreun gardian să-i observe.

Reacția germanilor

Dimineața următoare, devreme, gardienii germani și-au dat seama că steagul lipsește. Autoritățile naziste au ordonat mai multe interogatorii și până la ora 11 dimineața, pe Acropole arbora un nou steag nazist. În aceeași zi, ziarul grec Eleftheron Vima a publicat un comunicat al comandantului german care afirmă că „responsabilii de doborârea drapelului nazist de pe Acropole au fost condamnați la moarte în lipsă”. Sentința nu a fost însă executată pânã la finalul ocupației, autorii nefiind identificați.