Băiatul de 17 ani care a creat steagul Statelor Unite

În 1958, profesorul de istorie american Stanley Pratt le-a dat elevilor săi sarcina de a crea un proiect care să ilustreze interesul lor pentru istorie. Robert Heft, în vârstă de 17 ani, a gravitat către o idee care implica steagul american. Știa că Alaska și Hawaii se vor alătura uniunii, așa că a ales să creeze un steag american cu 50 de stele(în acel moment Statele Unite având doar 48 de state).

Un steag vechi și 2 dolari

Heft a luat un steag vechi depozitat într-un dulap din casa bunicilor și i-a tăiat partea albastră acoperită de stele. Apoi a mers cu bicicleta la magazinul universal Wiseman și a cumpărat o țesătură de bumbac albastru în valoare de aproximativ 2 dolari. Folosind un model de carton, Heft a trasat 100 de stele pe o bandă albă de fier și a aranjat 50 pe fiecare parte a țesăturii albastre – cinci rânduri de șase stele cu patru rânduri alternante de cinci stele.

Steagul original al lui Robert Heft

Doar un B-

În ciuda faptului că Heft și-a petrecut un weekend întreg lucrând la proiectul său, profesorul său i-a dat doar nota B-. El a protestat, iar profesorul Pratt i-a spus, în glumă, că-i va schimba nota dacă „Congresul va accepta noul design al steagului”. Auzind asta, Heft mers până la o casa din vecinătatea locuinței sale, unde locuia congresmanul Walter Moeller, acesta promițându-i lui Heft că-i va duce steagul la Washington, D.C.

Alegerea

În 1960, Heft a absolvit liceul și a lucrat ca desenator pentru o companie industrială. Acolo era în ziua în care a primit un telefon de la președintele Dwight Eisenhower. Acesta i-a spus că proiectul său a fost acceptat pentru a înlocui steagul cu 49 de stele folosit pentru scurt timp după alăturarea Alaskăi la SUA, în perspectiva întrării Hawaiului ca al 50-lea stat din uniune.

Președintele Dwight Eisenhower alături de noul steag

Se estimează că peste 1.500 de persoane au oferit modele cu un steag de 50 de stele. Cu toate acestea, lui Heft i s-a acordat credit pentru design, care a devenit steagul oficial al națiunii pe 4 iulie 1960.Pratt, profesorul de istorie din liceu al lui Heft, și-a îndeplinit promisiunea. Heft s-a întors la liceul Lancaster la scurt timp după ce proiectul său de steag a fost acceptat, iar fostul său profesor și-a schimbat simbolic nota B- într-un A în cinstea realizării.



S-ar putea să-ți mai placă