10 septembrie 1977: ultima execuție din Europa de Vest

10 septembrie 1977: ultima execuție din Europa de Vest

Pe 10 septembrie 1977, Hamida Djandoubi a fost executat prin ghilotinare la închisoarea Baumettes din Marsilia. El a fost ultima persoană care a fost executată până în prezent în Europa de Vest(deși nu a fost și ultima persoană condamnată la moarte în Franța) și ultima persoană care a fost executată legal prin decapitare în lumea occidentală.

Cine a fost Hamida Djandoubi?

Hamida Djandoubi s-a născut în Tunisia în jurul anului 1949. În 1968, el a emigrat în Marsilia, Franța, pentru a lucra ca ambalator. Trei ani mai târziu, și-a pierdut slujba după ce un accident la locul de muncă l-a lăsat fără două treimi din piciorul drept.

Hamida Djandoubi împreună cu niște prieteni, la câteva săptămâni de la accidentul de serviciu
Hamida Djandoubi împreună cu niște prieteni, la câteva săptămâni de la accidentul de serviciu
Sursa: murderpedia.org

În 1973, o tânără de 21 de ani, pe nume Elisabeth Bousquet, a depus o plângere împotriva lui Djandoubi pentru reținele ilegală și cruzime, susținând că a încercat să o forțeze la prostituție. În urma acuzației bărbatul a fost arestat, fiind eliberat însă câteva luni mai târziu. Djandoubi a revenit la vechile obiceiuri și a atras alte două tinere pentru a le forța să se prostitueze.

Reclamă

Crima

Totuși, ideea de a se răzbuna pe acuzatoare a rămas în mintea lui Hamida, astfel încât în iulie 1974 a răpit-o pe Bousquet și a dus-o în casa lui, unde bătut-o fără milă, înainte de a o arde cu o țigară aprinsă deasupra sânilor și a zonei genitale. Toate acestea s-au desfășurat în fața celor 2 tinere care „lucrau” pentru Hamida. În mod neașteptat, Bousquet a supraviețuit, așa că Djandoubi a dus-o cu mașina la periferia Marsiliei și a sugrumat-o.

Locul unde Bousquet a fost sugrumată
Locul unde Bousquet a fost sugrumată
Sursa: murderpedia.org

La întoarcere, Djandoubi le-a amenințat pe cele două fete să nu spună nimic din ceea ce văzuseră. Abia după 2 luni, pe 7 iulie 1974, când trupul lui Bousquet a fost găsit de doi copii într-o magazie, cele două fete au mers la poliție. Djandoubi a fost arestat și, după un lung proces preliminar, s-a prezentat în cele din urmă la tribunalul din Aix-en-Provence pe 24 februarie 1977, sub acuzația de tortură, crimă, viol și violență premeditată.

Apărarea sa se învârtea în jurul presupuselor efecte ale amputării piciorului său cu șase ani mai devreme, despre care avocatul său susținea că l-a condus la violență și abuz de alcool, transformându-l într-un bărbat „diferit”. Cazul a generat o mare atenție în toată Franța. Djandoubi va mărturisi în cele din urmă uciderea lui Bousquet: „I-am pus eșarfa la gât și nu s-a luptat când am început să o sufoc. … A durat câteva minute….La un moment dat, din motive pe care nu le pot explica cu adevărat, i-am lovit nasul fetei, dar ea nu s-a mișcat. ”

Condamnarea și execuția

Totul a fost însă fără succes: pe 25 februarie, Djandoubi a fost condamnat la moarte. Apelul împotriva sentinței sale a fost respins pe 9 iunie și, în dimineața zilei de 10 septembrie 1977, condamnatul a fost anunțat că orice speranță de comutare sau amânare a pedepsei a eșuat. La scurt timp după aceea, la ora 4:40, a fost executat.

Djandoubi în timpul reconstituirii crimei
Djandoubi în timpul reconstituirii crimei
Sursa: murderpedia.org

Deși Djandoubi a fost ultima persoană executată în Franța, nu a fost și ultima condamnată. Mai multe persoane urmau a fi executate, dar condamnările nu au mai fost puse în practică după ce pedeapsa capitală a fost abolită în Franța, în 1981.