1 septembrie 1939: invadarea Poloniei

1 septembrie 1939: invadarea Poloniei

La 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia. Pentru a justifica acțiunea, propagandiștii naziști au acuzat Polonia că a persecutat etnicii germani care locuiau în Polonia. SS, în colaborare cu armata germană, au organizat un fals atac asupra unui post de radio german. Germanii i-au acuzat în mod fals pe polonezi de acest atac, iar Hitler a folosit acțiunea pentru a lansa o campanie împotriva Poloniei.

Atacul Germaniei

Germania a lansat atacul surpriză în zorii zilei de 1 septembrie 1939, cu o forță avansată formată din peste 2.000 de tancuri susținute de aproape 900 de bombardiere și peste 400 de avioane de vânătoare. În total, Germania a desfășurat 60 de divizii și aproape 1,5 milioane de oameni în invazie.  Unitățile germane au străpuns rapid apărările poloneze de-a lungul frontierei și au avansat spre Varșovia într-un atac masiv de încercuire.

Tancuri germane intrând în Polonia
Tancuri germane intrând în Polonia
Sursa: ziarulunirea.ro

 

Reclamă

Polonia s-a mobilizat târziu, iar considerațiile politice și-au forțat armata într-o desfășurare defavorabilă. Armatei poloneze îi lipseau armele și echipamentele moderne, dețineau puține unități blindate și motorizate și puteau desfășura puțin mai mult de 300 de avioane, dintre care majoritatea Luftwaffe le-a distrus în primele câteva zile ale invaziei. În ciuda luptei crâncene, armata poloneză a fost înfrântă în câteva săptămâni. Lumea a adoptat un nou termen pentru a descrie tactica războiului de succes al Germaniei: Blitzkrieg, sau „război fulger”. Tactica a constat în organizarea unui atac surpriză cu forțe masive și grupuri de unități blindate în mișcare rapidă, susținute de o putere aeriană copleșitoare.

Uniunea Sovietică și capitularea poloneză

Marea Britanie și Franța și-au păstrat garanția de frontieră a Poloniei și au declarat război Germaniei la 3 septembrie 1939. Cu toate acestea, Polonia s-a trezit luptând cu un război pe două fronturi când Uniunea Sovietică a invadat Polonia pe 17 septembrie. Guvernul polonez a fugit din țară în aceeași zi.

Varșovia s-a predat germanilor la 27 septembrie 1939. În conformitate cu protocolul secret al pactului lor de neagresiune, Germania și Uniunea Sovietică au împărțit Polonia la 29 septembrie 1939. Linia de demarcație se afla de-a lungul râului Bug.Ultima rezistență a unităților poloneze s-a încheiat pe 6 octombrie.

Semnarea pactului de neagresiune sovieto-german
Semnarea pactului de neagresiune sovieto-german
Sursa: wikimedia.org

Ocupația germană a Poloniei

Germania a anexat direct fostele teritorii poloneze de-a lungul frontierei de est a Germaniei: Prusia de Vest, Poznan (Poznań), Silezia Superioară și fostul oraș liber Danzig. Restul Poloniei ocupate de germani, inclusiv orașele Varșovia, Cracovia (Cracovia), Radom și Lublin, a pus pusă sub adiminstrațit nou-formatului guvern general(condu de un guvernator general civil: avocatul partidului nazist Hans Frank).

Parada armatei naziste în Varșovia de pe 5 octombrie 1939.
Parada armatei naziste în Varșovia de pe 5 octombrie 1939.
Sursa: wikipedia.org