3 februarie in istorie

3 februarie in istorie

Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 3 februarie:

 • 1112: Catalonia și Provence se unesc, formând un singur stat prin căsătoria dintre Ramon Berenguer III, Contele Barcelonei, și Douce I, contesa de Provence.
 • 1451: Mahomed al II-lea urcă pe tronul Imperiului Otoman la doar 19 ani, după moartea tatălui său, Murad. Peste doar doi ani va asedia și cuceri Constantinopole, punând capăt pentru totdeauna Imperiului Bizantin. Pentru aceasta, Mahomed a primit porecla „Cuceritorul”. Este unul dintre cei mai importanți sultani și conducătorii din istoria Islamului, erou al turcilor și al musulmanilor din întreaga lume și azi. Mahomed Cuceritorul a continuat expansiunea imperiului turc și a mutat capitala la Constantinopole. Interesant este că el a încercat să-și „lipească” imaginea de cea a statului cucerit, pretinzând după ocuparea cetății titlul de Cezar(cuvenit împăraților romani). Mahomed al II-lea a susținut că Imperiul Otoman este „continuatorul” Imperiului Roman de Răsărit și nu înlocuitorul acestuia. Teza mai este și azi vehiculată printre istoricii turci, deși nu a fost niciodată acceptată serios de specialiști pe plan mondial.
 • 1509: are loc uimitoarea bătălie navală de la Diu(lângă coasta Indiei), una de o importanță la fel de mare cu cele de la Lepanto și Trafalgar. Flota portugheză condusă de Dom Francisco de Almeida zdrobește o flotă aliată compusă din forțe ale Sultanatului Gujarat, mamelucilor din Egipt, regatului Calicut susținută de Republica Veneția și Imperiul Otoman. Miza e enormă, controlarea Oceanului Indian și a rutei de comerț către Asia și dinspre Capul Bunei Speranțe(Africa de Sud). Deși depășiți numeric, portughezii spulberă flota musulmană, ucid aproape toți mamelucii și pe 1.300 dintre cei 4.000 de gujarati. Consecințele acestei victorii sunt excepționale. În urma luptei, portughezii cuceresc imediat Goa, Ceylon(Sri Lanka azi), Malacca și strâmtoarea Ormuz – puncte-cheie în negoțul cu mirodenii dintre Europa și Extremul Orient. Imperiul Portughez se consolidează și crește fabulos, urmând să domine comerțul pe mare în următorul secol.
 • 1690: apar primii bani de hârtie în America: sunt tipăriți în colonia Massachusetts.
 • 1706: are loc emblematica bătălie de la Fraustadt, un exemplu clasic al superiorității armatei suedeze, în Secolele XVII-XVIII, asupra celorlalte armate europene ale vremii. În Polonia se ciocnesc 9.400 de suedezi, fără artilerie, cu peste 20.000 de soldați ai alianței Saxonia-Rusia, care aveau și 32 de tunuri. Pe parcursul luptei – parte a Marelui Război al Nordului –, suedezii execută o dublă manevră de învăluire și obțin o victorie strălucită. Învingătorii pierd 1.500 de oameni(din care doar 452 de morți), în timp ce rușii și saxonii pierd 15.000 din cei 20.000 de oșteni, între care 7.377 uciși și 7.900 capturați.
 • 1740: Charles de Bourbon, regele Regatului Neapole, îi invită pe evrei să revină în Sicilia.
 • 1743: Philadelphia instituie o zonă de carantină pentru imigranți, unde aceștia sunt ținuți până când e clar că nu au boli contagioase(cea mai mare frică era de ciumă).
 • 1752: statele olandeze interzic exportul morilor de vânt.
 • 1787: milițiile forțelor guvernamentale americane, conduse de generalul Benjamin Lincoln, zdrobesc rebeliunea Shays, pornită în Massachusetts de locuitorii care nu voiau să-și plătească taxele.
 • 1813: în timpul Războiului de Independență al Argentinei, generalul Jose de San Martin – supranumit Eliberatorul Argentinei, Chile și Peru – înfrânge o armată regalistă spaniolă în bătălia de la San Lorenzo.
 • Reclamă
 • 1815: se deschide în Elveția prima fabrică de cașcaval și brânză destinate vânzării în comerț, către publicul larg.
 • 1830: se semnează Protocolul de la Londra, în care se stabilește deplina independență și suveranitate a Greciei față de Imperiul Otoman.
 • 1870: este ratificat Al 15-lea Amendament la Constituția SUA, prin care se garantează dreptul la vot al tuturor bărbaților, indiferent de rasă. Femeile vor mai avea de așteptat încă 50 de ani, până în 1920.
 • 1916: Tristan Tzara publică manifestul Dada la Zürich – începutul mișcării dadaiste în artă.
 • 1917: în ziua în care un submarin german scufundă nava Housatonic, America rupe relațiile diplomatice cu Germania după ce aceasta din urmă a reluat, la ordinul Kaiserului Wilhelm al II-lea, războiul naval fără restricții. Este preludiul intrării oficiale a SUA în război de partea Antantei, care se va produce în aprilie.
 • 1933: la nici o săptămână după numirea sa în funcția de cancelar, Adolf Hitler anunță obiectivele principale de politică externă pentru Al Treilea Reich: expansiunea în Europa de Est pentru Lebensraum(Spațiu vital), germanizarea ținuturilor respective.
 • 1945: are loc cel mai mare raid aerian asupra Berlinului. Aproape 1.000 de bombardiere B-17 ale Armatei a 8-a a Aerului, apărate de mai multe avioane P-51 Mustang, bombardează orașul. Raidul n-are efecte militare, dar ucide 2.500-3.000 de civili și lasă fără case alți 120.000. Cele 3.000 de tone de bombe aruncate distrug o mare parte din oraș.
 • 1950: fizicianul Klaus Fuchs, participant la Proiectul Manhattan de obținere a bombei atomice, este arestat de americani pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. Sub comanda lui Beria, sovieticii puseseră în mișcare un uriaș angrenaj prin care au furat secretul bombei atomice de la americani.
 • 1958: se fondează Benelux – o uniune economică între Belgia, Olanda și Luxemburg care testează ideea Comunității Economice Europene, aplicată mai târziu.
 • Reclamă
 • 1960: premierul britanic Harold Macmillan vorbește despre „vântul schimbării”, dând semnalul că Guvernul de la Londra este dispus să accepte și să sprijine declararea independenței de către coloniile sale. Va urma un val de noi state apărute mai ales în Africa și Asia.
 • 1966: Luna 9 devine prima navetă spațială trimisă de om care aterizează pe Lună și, în același timp, prima navă spațială care face poze cu relieful și peisajele de pe satelitul natural al Pământului. Reușita le aparține sovieticilor, ca parte a programului spațial Luna – nava trimisă fiind una fără echipaj uman la bord.
 • 1972: în Iran are loc cea mai teribilă furtună de zăpadă consemnată în istorie. Viscolul incredibil ține timp de 7 zile și provoacă moartea a cel puțin 4.000 de oameni.
 • 1984: doctorul John Buster și echipa sa de cercetători de la Centrul Medical Harbor-UCLA, din SUA, anunță primul transfer de embrion uman de la o femeie la alta, încununat cu nașterea unui copil sănătos.
 • 1989: o lovitură de stat militară îl înlătură pe dictatorul Alfredo Stroessner, care conducea Paraguayul încă din 1954!
 • 2014: doi studenți sunt împușcați și alți 14 răniți într-o luare de ostatici la o universitate din Moscova, Rusia.
 • 2019: Papa Francisc ajunge la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, devenind primul suveran pontif din istorie care vizitează Peninsula Arabă.

sursa: Colecționarul de istorie