13 ianuarie in istorie

13 ianuarie in istorie

Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 13 ianuarie:

  • 27 î.Hr: viitorul împărat Octavian face o demonstrație de mărinimie și altruism punând la dispoziția Senatului Romei toată puterea după ce își învinsese toți inamicii în războaiele civile. În realitate, Senatul deținea însă destul de puțină putere, Octavian rămânând cel mai puternic om din lume la acel moment. Senatul îi propune acordarea de puteri extra-constituționale și controlul pe 10 ani asupra provinciilor Hispania (Peninsula Iberică), Galia (Franța de azi), Siria, Cilicia (Sudul Anatoliei din Turcia de azi), Cipru și Egipt. Mimând modestia și reținerea, Octavian acceptă.
  • 1435: Papa Eugen al IV-lea promulgă un edict prin care li se interzice spaniolilor să-i mai transforme în sclavi pe localnicii guanche din Insulele Canare.
  • Statuia Papei Eugen de la Catedrala din Florența
    13 ianuarie
    Sursa: wikiwand.com
  • 1793:  Nicolas Jean Hugou de Basseville, ambasadorul Franței revoluționare la Roma, este linșat de mulțimea furioasă. Venit în capitala statului papal, de Basseville a început să se poarte mitocănește, dând ordine și insultându-le pe gazde. În numele revoluției, l-a jignit pe secretarul de stat al statului papal, a arborat o pictură a Libertății (personajul emblematic al revoluției franceze) în locul emblemei cu florile de crin care reprezenta regalitatea franceză, le-a ordonat gazdelor să-i expulzeze pe refugiații francezi regaliști, „inclusiv pe demoiselles Capet” și s-a autoproclamat protectorul iacobinilor radicali din Roma. Comportamentul său i-a enervat pe romani, care au considerat că l-a insultat pe Papă. Pe 13 ianuarie, în timp ce își conducea familia pe Via del Corso, ambasadorul a fost tras din trăsură și linșat de mulțime. După 4 ani, Papa a plătit despăgubiri familiei lui de Basseville.
  • 1797: o bătălie navală între o navă de linie franceză și două fregate britanice se încheie cu naufragiul vasului francez pe coasta Britaniei. Mor 900 de oameni.
  • Moment din timpul bătăliei(pictură de Leopold Le Guen)
    13 ianuarie
    Sursa: wikipedia.org
  • 1842: doctorul William Brydon, asistentul unui chirurg din armata Companiei Indiilor de Est (britanică), devine faimos fiind singurul supraviețuitor dintr-un corp expediționar de 4.500 de militari și 12.000 de civili însoțitori care se întorcea din Afganistan în India. Brydon reușește să ajungă la Jalalabad, încheind astfel dezastruos pentru Marea Britanie primul război anglo-afgan (1839-1842).
  • 1895: are loc bătălia de la Coatit, prima ciocnire din primul război italiano-etiopian. Italienii înving.
  • 1900: pentru a combate naționalismul ceh, împăratul Franz Iosef decretează că germana este limba oficială în forțele armate austro-ungare.
  • 1908: Henri Farman devine prima persoană din istorie care zboară mai mult de un kilometru cu un aparat mai greu decât aerul (un aeroplan), câștigând Grand Prix d’Aviation.
  • 1917: are loc la Ciurea, în sudul Iașiului, cel mai mare dezastru feroviar din istoria României și al treilea cel mai mare din întreaga lume. Un tren militar arhiplin rămâne fără frâne pe calea ferată Bârlad – Iași, intră în gara Ciurea cu viteză și deraiază. Se înregistrează peste 1.000 de morți. Guvernul nu face nicio anchetă oficială care să poată stabili clar cauzele accidentului, dar se pare că frânele uneia dintre locomotive n-au funcționat, iar din cauza aglomerației din cele 26 de vagoane, controlorii n-au putut ajunge la frânele de mână individuale ale fiecărui vagon, pentru a le acționa. În gara Ciurea, 25 din cele 26 de vagoane deraiază. Cel puțin unul dintre vagoanele deraiate izbește niște cisterne cu păcură garate pe linia 1 (deși nu aveau ce să caute acolo), care explodează și generează un incendiu enorm. Autoritățile române nu sunt în stare nici măcar să identifice victimele, care sunt îngropate într-o uriașă groapă comună.
  • Locul dezastrului
    Locul dezastrului
    Sursa: historia.ro
  • 1920: are loc cea mai sângeroasă demonstrație din istoria Germaniei. În fața Reichstagului (clădirea Parlamentului german) se strânge o mulțime colosală în timpul negocierilor din Adunarea Națională de la Weimar (Parlamentul) pe tema legii drepturilor muncitorilor. Guvernul spera să poată limita activitatea sindicatelor prin această lege. Comuniștii se opuneau. Pe 13 ianuarie 2020: cele două partide au chemat oamenii la protest în piață. Parlamentul era păzit de poliția militară și de armată. Începând cu ora 12.00, în piață s-au strâns peste 100.000 de muncitori. Membrii Parlamentului au fost atacați în drumul spre lucrări, apoi mulțimea instigată de bolșevici a început să atace forțele de ordine. Evenimentele au escaladat când un grup de protestatari a dezarmat și abuzat un detașament al poliției militare. Lucrările au fost întrerupte la ora 15.48, în timp ce parlamentarii erau amenințați din piață de către demonstranți cu pistoalele. Cineva a deschis focul către Reichstag și cel puțin un polițist a fost nimerit. La ora 16.00, mulțimea a încercat să intre în clădire, moment în care forțele de ordine au deschis focul și au aruncat grenade de mână în mulțime. Mulțimea s-a risipit panicată, lăsând în urmă morți și răniți. Numărul victimelor variază de la 20 la 42 de oameni uciși și în jurul a 105 răniți.
  • 1935: un plebiscit ținut în regiunea Saar arată că peste 90% din populație vrea să fie reatașată la Germania. Zona fusese scoasă de sub suveranitatea guvernului de la Berlin după Primul Război Mondial.
  • 1942: se introduce pentru prima oară în istorie scaunul ejectabil într-un avion. Inovația le aparține germanilor, care instalează acest scaun pe avionul cu reacție Heinkel He 280. Scaunul ejectabil a salvat nenumărate vieți de piloți până acum.
  • Primul scaun ejectabil
    13 ianuarie
    Sursa: historynet.com
  • 1951: în timpul primului război din Indochina, francezii și comuniștii din Viet Minh încep bătălia de la Vinh Yen.
  • 1964: izbucnește la Calcutta (India) o răscoală împotriva musulmanilor, după ce în Pakistanul de Est (Bangladesh) avuseseră loc pogromuri ale musulmanilor împotriva oamenilor de confesiune hindu. În Calcutta sunt ucise circa 100 de persoane.
  • Reclamă
  • 1991: În primele ore ale zilei de 13 ianuarie 1991, sute de lituanieni s-au îndreptat către turnul televiziunii din Vilnius, unde au luat atitudine împotriva trupelor sovietice desfășurate pentru a zdrobi cererea statului baltic de a-și revendica independența. 14 oameni au murit și sute au fost răniți.

sursa: Colecționarul de istorie