17 septembrie 1787: semnarea constituției Statelor Unite

17 septembrie 1787: semnarea constituției Statelor Unite

Semnarea Constituției Statelor Unite a avut loc pe 17 septembrie 1787, la Independence Hall din Philadelphia, Pennsylvania, când 39 de delegați ai Convenției Constituționale, reprezentând 12 state (toate cu excepția Rhode Island, care a refuzat să trimită delegați), au aprobat Constituția creată în timpul convenției de patru luni ce tocmai avusese loc.

Alcătuirea Constituției

Constituția a stabilit autoritatea guvernului federal și a definit modul în care vor funcționa cele 3 ramuri ale sale (legislativ, executiv și judiciar). Toți semnatarii participaseră la Revoluția Americană(1765-1783), șapte participaseră la semnarea Declarației de Independență(1776) și treizeci au îndeplinit serviciul militar activ. Jonathan Dayton, în vârstă de 26 de ani, a fost cel mai tânăr care a semnat Constituția, în timp ce Benjamin Franklin, în vârstă de 81 de ani, a fost cel mai în vârstă.

Independence Hall, sala unde constituția fost dezbătută și semnată
Independence Hall, sala unde constituția fost dezbătută și semnată
Sursa: wikipedia.org

Cu câteva luni înainte, pe 24 iulie, delegații convenției din 1787 au ales un Comitet de Detaliu pentru a redacta un proiect de constituție care să reflecte rezoluțiile adoptate de convenție până în acel moment. Raportul final al acestui comitet, un document de douăzeci și trei de articole (plus un preambul), a devenit primul proiect al constituției. Per ansamblu, proiectul produs de comitet s-a conformat rezoluțiilor adoptate de convenție, deși unele porțiuni au fost reformulate în timpul procesului. Chiar și după ce a emis acest raport, comitetul a continuat să se întâlnească până la începutul lunii septembrie. Proiectul de constituție a fost discutat, secțiune cu secțiune și clauză cu clauză. Detaliile au fost luate în considerare și s-au realizat compromisuri.

Reclamă

Proiectul final și semnarea

Proiectul final, prezentat convenției pe 12 septembrie, conținea șapte articole, un preambul și o declarație de încheiere, scrisă inteligent de Gouverneur Morris pentru a face constituția să pară unanimă. Documentul final a fost semnat luni, 17 septembrie, la ultima sesiune a Convenției. Mai mulți delegați au fost dezamăgiți de numeroasele compromisuri cuprinse în documentul final, considerând că i-au afectat calitatea.

Semnatarii constituției
Semnatarii constituției
Sursa: wikipedia.org

Șaptezeci și patru de persoane au fost selectate pentru a participa la Convenția Constituțională, dar un număr dintre ei nu au putut participa sau au ales să nu participe. În total, cincizeci și cinci de delegați au participat la convenție, deși treisprezece dintre ei au renunțat, fie din motive personale, fie în semn de protest față de deciziile luate în timpul deliberărilor. Trei persoane au rămas angajate în activitatea convenției până la finalizarea acesteia, dar apoi au refuzat să semneze proiectul final. Benjamin Franklin a rezumat sentimentele celor care au semnat, afirmând: „Există mai multe părți ale acestei Constituții pe care nu le aprob în prezent, dar nu sunt sigur că nu le voi aproba niciodată”.