2 octombrie 2002: atacurile lunetiștilor din Washington DC

2 octombrie 2002: atacurile lunetiștilor din Washington DC

Începând cu 2 octombrie 2002, timp de 3 săptămâni, doi lunetiști au terorizat orașul Washington, D.C. și împrejurimile sale, ucigând 10 persoane și rănind grav alte 3. Cei 2 lunetiști, John Muhammad și Lee Boyd Malvo, au ales țintele la întâmplare, din acest motiv oamenii ajungând într-o stare extremă de frică, oricine putând deveni următoare țintă.

O zi obișnuită? Primele atacuri.

Atacurile au început pe 2 octombrie 2002, când un glonț a trecut prin vitrina unui magazin de Aspen Hill, Maryland, abia ratând un casier. La mai puțin de o oră după incident, un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost împușcat și ucis într-o parcare din Wheaton, Maryland. Curând, autoritățile și-au dat seama că cele 2 incidente erau doar primele dintr-o lungă serie de atacuri.
Până la sfârșitul zilei de 3 octombrie, alte cinci persoane fuseseră împușcate și ucise în zona metropolitană din Washington. Anchetatorii au stabilit că gloanțele au fost trase de aceeași armă – o pușcă de mare calibru .223. În dimineața zilei de 7 octombrie, un băiat de 13 ani a fost împușcat și rănit în fața școlii gimnaziale din Bowie, Maryland. Muhammad și Malvo au lăsat o carte de tarot cu o scrisoare pentru forțele de ordine, dar nu conținea vreo cerere specifică. Peste 30 de agenții locale, de stat și federale au lucrat împreună pentru a urmări, identifica și captura persoanele responsabile pentru atacuri.

Niciun incidiu

Singurele indicii primite de anchetatori erau măturii despre o dubă albă, un camion alb și un Chevrolet negru văzute în apropierea atacurilor. Profilatorii criminaliști au presupus că lunetistul este cel mai probabil un bărbat alb, dar această presupunere s-a bazat în mare parte pe caracteristicile criminalilor în serie din trecut și nu pe cazul lunetistului în sine. În perioada 9 – 14 octombrie, doi bărbați și o femeie au fost uciși în atacuri separate în nordul Virginiei, iar 5 zile mai târziu a avut al 13-lea atac la un restaurant din Ashland, Virginia. Oamenii legii au găsit o a doua notă la locul faptei, în care atacatorii amenințau „copiii voștri nu sunt în siguranță nicăieri și niciodată”.

Reclamă

O autodenunțare?

Poliția a primit informații suplimentare sub formă de apeluri telefonice către secțiile de poliție locale și printr-o linie telefonică directă a Biroului Federal de Investigații. Totuși, cele mai importante informații au fost oferite de atacuri, într-un apel către un preot romano-catolic din Ashland, Virginia. Din motive necunoscute anchetatorilor, aceștia i-au mărturisit și detaliat crimele preotului, cerându-i însă să sfătuiască poliția să examineze un jaf-omucidere din septembrie 2002 ce a avut loc la un magazin de băuturi alcoolice din Montgomery, Alabama. Dovezile recuperate de la locul crimei din Montgomery au fost legate de Lee Boyd Malvo, un tânăr de 17 ani din Jamaica, care fusese amprentat în decembrie 2001 de către Serviciul de imigrare și naturalizare al SUA. Investigațiile ulterioare au constatat că Malvo fusese văzut călătorind cu un bărbat pe nume John Muhammad, un veteran al războiului din Golful Persic, care se calificase ca expert în tir. În plus, cei doi chiar fuseseră văzuți exersând trăgerea la țintă în Tacoma, Washington. Dovezile găsite au arătat că predicțiile profilatorilor criminaliști au fsot extrem de incorecte, deoarece presupușii lunetisti erau un bărbat afro-american și un adolescent din Caraibe.

Locurile celor 14 atacuri
Locurile celor 14 atacuri
Sursa: wikimedia.org

Arestarea și judecarea

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Muhammad și Chevrolet pe care acesta conducea a fost dat în urmărire. Poliția a publicat descrierea mașinii pe 23 octombrie, iar mai târziu în acea seară un apel a raportat vehiculul ca fiind într-o stație de odihnă în apropierea autostrăzii 70 lângă Frederick, Maryland. În câteva ore, polițiștii i-au găsit pe Muhammad și Malvo dormind în interiorul mașinii și i-au luat arestat. În mașina a fost descoperită o pușcă de asalt Bushmaster XM15 – o versiune semiautomatică a carabinei M4 folosită de armata SUA – furată dintr-un magazin de arme. De asemenea, au fost descoperite modificări aduse banchetei din spate a mașinii, astfel încât un trăgător să poată sta înclinat și să tragă, nedetectat, din interiorul mașinii.

Deși crimele lor s-au întins pe mai multe jurisdicții Muhammad și Malvo au fost urmăriți penal în Virginia, stat în care Malvo ar fi fost eligibil pentru pedeapsa cu moartea. În noiembrie 2003, Muhammad a fost condamnat pentru acuzații de crimă și deținere ilegală de arme și, în cele din urmă, a primit o condamnare la moarte pentru rolul său în atacuri. După ce toate recursurile sale au fost epuizate, el a fost executat prin injecție letală în noiembrie 2009.

Chevrolet-ul lui John Muhammad
Chevrolet-ul lui John Muhammad
Sursa: wtop.com

Malvo a fost găsit vinovat de crimă, terorism și deținere ilegală de arme în decembrie 2003 și a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. Ca parte a unei înțelegeri cu procurorii, Malvo s-a declarat ulterior vinovat pentru mai multe capete de acuzare, dar a fost scutit de posibilitatea unei condamnări la moarte printr-o hotărâre din 2005 a Curții Supreme a SUA, care a declarat neconstituțională pedeapsa capitală pentru infractorii minori.

John Muhammad(stânga) și Lee Boyd Malvo(dreapta)
John Muhammad(stânga) și Lee Boyd Malvo(dreapta)
Sursa: cnn.com

Atacurile au fost atipice din mai multe puncte de vedere. De obicei, criminalii în serie vizează un tip de persoană, astfel încât victimele au de obicei o caracteristică comună. Cu toate acestea, Muhammad și Malvo au împușcat atât bărbați, cât și femei, fără să țină cont de rasă sau de vârsta victimelor. Natura imprevizibilă a împușcăturilor a insuflat niveluri ridicate de frică cetățenilor din zona Washington, D.C.