22 mai: Președintele Nixon participă la summit-ul de la Moscova

22 mai: Președintele Nixon participă la summit-ul de la Moscova

Pe 22 mai 1972, Richard Nixon a devenit primul președinte american care a vizitat Moscova și al doilea președinte american care a vizitat Uniunea Sovietică(primul fiind Franklin Roosevelt).

Dezbaterea din bucătărie

Deși cea din 1972 a fost prima vizită a lui Nixon în Uniunea Sovietică în calitate de președinte, el mai vizitase Moscova o dată, ca vicepreședinte al SUA, în 1959, pentru a participa la Târgul de Comerț și Cultură al SUA din Parcul Sokolniki. În timpul acelei vizite vicepreședintele Nixon, a deschis o dezbatere informală cu liderul sovietic, Nikita Hrușciov, despre meritele și dezavantajele sistemelor politice și economice ale guvernelor lor.

Dezbaterea din bucătărie, 24 iulie 1959
Dezbaterea din bucătărie, 24 iulie 1959
Sursa: politico.com

Aceasta a rămas cunoscută sub numele de „Dezbaterea din bucătărie”, din cauză că avusese loc în bucătăria unui model american de casă din cadrul târgului vizitat.

Reclamă

Semnarea SALT 1

A doua vizită a lui Nixon la Moscova în mai 1972, de data aceasta în calitate de președinte, a avut un scop mai conciliant. În timpul unei săptămâni de întâlniri cu liderul sovietic Leonid Brejnev și alți oficiali sovietici în cadrul summit-ului, Statele Unite și URSS au ajuns la o serie de acorduri, inclusiv unul care a pus bazele unui zbor spațial comun în 1975. Pe 26 mai, Nixon și Brejnev au semnat Tratatul privind limitarea armelor strategice (SALT), cel mai semnificativ dintre acordurile încheiate în timpul summit-ului.

Semnarea SALT 1
Semnarea SALT 1
Sursa: army.mi