4 iulie: adoptarea declarației de independență a Statelor Unite ale Americii

4 iulie: adoptarea declarației de independență a Statelor Unite ale Americii

Revoluția americană s-a încheiat oficial pe 3 septembrie 1783, când reprezentanții Statelor Unite, Marii Britanii, Spaniei și Franței au semnat Tratatul de la Paris. Tratatul a conferit SUA statutul de națiune liberă, Marea Britanie a recunoscând oficial independența sa.

Războiul și predarea

Evenimentele care au dus la acest tratat încep încă din aprilie 1775, în Lexington, Massachusetts, când coloniștii americani au răspuns cu o revoluție armată la refuzul regelui George al III-lea de a realiza o reformă politică și economică. La 4 iulie 1776, la mai mult de un an de la primele împușcături ale războiului, Al Doilea Congres Continental a adoptat oficial Declarația de Independență. După încă 5 ani de lupte aprige, în octombrie 1781, generalul britanic Charles Cornwallis s-a predat forțelor americane și franceze la Yorktown, Virginia, astfel luând sfârșit ultima bătălie majoră a revoluției.

Predarea lui Charles Cornwallis la Yorkton (pictată de John Trumbull)
Predarea lui Charles Cornwallis la Yorkton (pictată de John Trumbull)
Sursa: wikimedia.org

Negocierile de pace

În septembrie 1782, Benjamin Franklin, John Adams și John Jay, au început negocierile de pace cu britanicii. Inițial comitetul de negociere era format din cinci persoane, incluzându-i și pe Thomas Jefferson și Henry Laurens, însă atât Jefferson, cât și Laurens au ratat sesiunile(Jefferson a avut întârzieri de călătorie, iar Laurens a fost capturat de britanici și închis în Turnul Londrei).

Reclamă

În timpul discuțiilor, Franklin a cerut predarea Canadei către Statele Unit. Deși acest lucru nu s-a întâmplat, SUA a câștigat suficient teritoriu nou la sud de granița canadiană pentru a-și dubla dimensiunea. De asemenea, au fost negociate cu succes, printre altele, drepturi importante de pescuit în apele canadiene. Două luni mai târziu, detaliile cheie fuseseră stabilite și, la 30 noiembrie 1782, Statele Unite și Marea Britanie au semnat articolele preliminare ale tratatului.

Semnarea Declarației de Independență(pictată de John Turnbull)
Semnarea Declarației de Independență(pictată de John Turnbull)
Sursa: 360onhistory.com

Franța și-a semnat propriul acord preliminar de pace cu Marea Britanie la 20 ianuarie 1783 și apoi, pe 3 septembrie, tratatul final a fost semnat de toate cele trei națiuni și Spania. Tratatul de la Paris a fost ratificat de Congresul Continental pe 14 ianuarie 1784.