Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 31 decembrie:
- 192: împăratul roman Commodus este ucis în baie de un gladiator după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat prin otrăvire pusă la cale de soția sa. Uciderea lui Commodus, ultimul suveran din dinastia Nerva-Antonină, pune capăt perioadei cunoscute în istorie drept era de aur a păcii din istoria Imperiului Roman – Pax Romana – și deschide tumultosul An al celor Cinci Împărați. Commodus a condus imperiul începând din 176 alături de tatăl său, Marcus Aurelius, iar apoi, până la asasinat, singur. A rămas în istorie pentru crearea unui cult al propriei persoane, autoridicându-se la rangul de zeu. Totul a culminat cu intrarea sa în arena Colosseum, ca gladiator.
- 1961: se încheie Planul Marshall, prin care SUA au finanțat reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial. Între 1948 și 1961, americanii au pompat peste 15 miliarde de dolari (echivalentul a peste 173 de miliarde în banii actuali) în țările europene, pentru a le ajuta să se redreseze. Numai în primii 4 ani (1948-1952), SUA au alimentat țările vizate cu peste 13 miliarde de dolari (GRAFICUL mai jos). România, alături de celelalte state ocupate de ruși după 1945, a fost silită de Moscova să refuze ajutorul american, astfel că banii s-au dus doar în economiile vestice. Acesta a fost un mare moment de ruptură între cele două jumătăți ale continentului. În timp ce Occidentul s-a reconstruit și cu ajutorul masiv al americanilor, înregistrând până în anii 1970 un enorm salt al nivelului de trai, economic și tehnologic, Estul comunizat și exploatat de ruși a rămas tot mai în urmă, sărac și fără acces la progresele științifice.
- 1970: președintele comunist Salvador Allende naționalizează industria minieră din Chile, provocând reacția dură a marilor proprietari. Deciziile lui Allende de a împinge Chile spre marxism au fost întâmpinate cu ostilitate de industriași și marile companii, dovedindu-se în plus și falimentare pentru țară. Totul s-a sfârșit cu lovitura de stat a lui Pinochet, în care Allende a murit, Chile intrând apoi sub dictatură militară.
- 1984: SUA părăsește UNESCO după un complot pus la cale de URSS, care a mobilizat împotriva americanilor (principalii finanțatori ai organizației) țările lumii a treia.
- 1986: avionul de linie rusesc Tupolev-144 zboară pentru prima oară mai repede decât sunetul.
- 1991: își încetează operațiunile toate instituțiile oficiale ale Uniunii Sovietice, „imperiu” care se dizolvase cu 5 zile în urmă.
- 1992: Cehoslovacia se destramă pașnic, prin separarea Cehiei de Slovacia. Acest moment a fost supranumit de presă „Divorțul de catifea”.
- 1997: compania Intel provoacă senzație pe piață tăind prețul procesoarelor sale Pentium II-233 MHz de la 401 la 268 dolari.
- 1999: în Rusia începe oficial era Putin. Boris Elțîn demisionează din funcția de președinte al țării lăsându-l pe premierul Vladimir Putin, fost ofițer KGB, să exercite interimar și funcția de președinte, până la alegerile din 2000 care vor fi câștigate – bineînțeles – tot de el.
- 2000: se încheie Secolul al XX-lea. Începe noul mileniu.
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
sursa: Colecționarul de istorie