Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 31 decembrie:
- 192: împăratul roman Commodus este ucis în baie de un gladiator după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat prin otrăvire pusă la cale de soția sa. Uciderea lui Commodus, ultimul suveran din dinastia Nerva-Antonină, pune capăt perioadei cunoscute în istorie drept era de aur a păcii din istoria Imperiului Roman – Pax Romana – și deschide tumultosul An al celor Cinci Împărați. Commodus a condus imperiul începând din 176 alături de tatăl său, Marcus Aurelius, iar apoi, până la asasinat, singur. A rămas în istorie pentru crearea unui cult al propriei persoane, autoridicându-se la rangul de zeu. Totul a culminat cu intrarea sa în arena Colosseum, ca gladiator.
- 406: 80.000 de vandali, alani și suebi traversează Rinul la Mainz, începând invazia barbară a Galiei romane.
- 535: generalul bizantin Belisarius încheie cucerirea Siciliei după ce înfrânge garnizoana ostrogotă a Siracusei.
- 870: contele Ethelwulf de Berkshire, în fruntea unor trupe din regatul englez al Wessexului, reușește să înfrângă o armată a vikingilor danezi în bătălia de la Englefield. La acel moment, vikingii cuceriseră deja două din cele 4 regate ale Angliei – Northumbria și Anglia de Est – și porniseră să zdrobească și Wessex. Victoria obținută de Ethelwulf e însă efemeră, câteva zile mai târziu regele Ethelred și fratele său, viitorul rege Alfred cel Mare, sunt zdrobiți în bătălia de la Reading de grosul trupelor daneze. În această ultimă confruntare, Ethelwulf moare.
- 1225: se încheie, după 216 ani de domnie, dinastia Ly în Vietnam. Pe tron urcă împăratul-copil (7 ani) Tran Thai Tong, și începe dinastia Tran. Thai Tong a domnit 33 de ani, fiind nevoit să gestioneze invazia mongolă a Vietnamului.
- 1229: regele Jaime el Conquistador (Cuceritorul) de Aragon, conte de Barcelona și lord de Montpellier, intră în Medina Mayurqa (azi Palma de Mallorca) și încheie recucerirea creștină a insulei Mallorca din mâinile musulmanilor. Regele Jaime I are cea mai lungă domnie din istoria monarhiei spaniole – 1213-1276.
Jaime el Conquistador de Aragon - 1687: primii hughenoți (protestanți) francezi părăsesc țara cu destinația Capul Bunei Speranțe – Africa de Sud, pentru a întemeia colonii.
- 1695: în Anglia intră în vigoare celebra taxă pe ferestre. Impozitul pus de Guvern duce la zidirea a numeroase ferestre de către comercianți, pentru a scăpa de bir.
- 1711: John Churchill, primul Duce de Marlborough și strămoșul lui Winston Churchill, este concediat din funcția de comandant al armatelor engleze. Ducele John Churchill și-a început cariera ca paj, dar ulterior s-a dovedit un genial comandant militar, care a adus Angliei victorii strălucite. Destinul său a fost însă legat în primul rând de relația furtunoasă a soției, Sarah Jennings, cu regina Anne. Acuzat că ar fi un fan al detronaților Jacobiți, a fost destituit și închis în Turnul Londrei, dar prietenia soției cu regina l-a salvat. A fost reabilitat, trimis în Belgia, unde a obținut mari victorii în Războiul Spaniol de Succesiune, dar asta a contat mai puțin când soția s-a certat cu regina și a fost repudiată. A fost destituit și nevoit să plece în exil, de unde s-a întors doar după urcarea pe tron a regelui George I.
- 1744: descoperire epocală: astronomul britanic James Bradley anunță că Pământul se învârte și în jurul propriei axe, nu doar în jurul Soarelui.
James Bradley - 1759: Arthur Guinness începe să producă berea Guinness după ce concesionează fabrica de bere de la Poarta St. James(Dublin) pentru 9.000 de ani, la prețul de 45 de lire sterline pe an.
- 1783: statele din nordul SUA interzic importul de sclavi africani.
- 1790: apare Efimeris, cel mai vechi ziar din Grecia, publicație care a rezistat până în ziua de azi.
Prima pagină a primului ziar Efimeris - 1805: se încheie experimentul încercat de revoluționarii francezi în privința datării zilelor prin instituirea Calendarului Republican. Franța se întoarce la calendarul gregorian (cel folosit și azi de toată lumea). În timpul Revoluției s-a încercat, ca parte a distrugerii legăturilor cu trecutul, impunerea unui alt calendar, cu alte sărbători (cele religioase fuseseră șterse). Experimentul a eșuat lamentabil, dar asta nu i-a împiedicat pe bolșevici un secol mai târziu să-l repete în Uniunea Sovietică – având același rezultat.
- 1857: Regina Victoria a Imperiului Britanic decide să mute capitala Canadei la Ottawa.
- 1878: Karl Benz, un inginer care lucrează în Mannheim, Germania, depune documentele pentru a-și breveta primul său motor în doi timpi funcțional.
- 1911: Marie Curie primește cel de-al doilea său Premiu Nobel, de data asta pentru Chimie, datorită muncii ei de cercetare și descoperire în domeniul radioactivității.
- 1924: Benito Mussolini – venit la putere cu doi ani în urmă – ordonă eliminarea tuturor ziarelor de opoziție din Italia.
Benito Mussolini - 1925: al 14-lea Congres al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică decide accelerarea industrializării țării. Operațiunea va duce la construirea unui gigantic complex industrial-militar, dar cu prețul unor condiții inumane de trai pentru peste 150 de milioane de locuitori, dintre care milioane vor muri chiar și de foame. Comuniștii și-au transformat imperiul într-un imens lagăr de muncă forțată, în care bine o mai duceau doar activiștii de partid și membrii poliției secrete. Restul oamenilor munceau zi-lumină, trăind într-o stare de semianimalitate și hrăniți la comun. Nemulțumit că se pierde timp cu weekendurile, Stalin a decis la un moment dat și eliminarea acestora prin adoptarea unui nou calendar, în care săptămâna avea doar 5 zile – toate de lucru.
- 1935: Charles Darrow devine primul inventator de jocuri milionar după ce-și brevetează creația – jocul de societate Monopoly.
- 1938: este introdus pentru prima oară alcooltestul. Invenție a doctorului Harger, aparatul măsoară alcoolemia în aerul expirat și este folosit mai întâi în statul american Indiana.
Doctorul Harger alături de invenția sa - 1944: începe ultima mare ofensivă a Germaniei pe Frontul de Vest – Operațiunea Vântul din Nord (Unternehmen Nordwind), prin care se încearcă străpungerea liniilor americane în timp ce Aliații sunt ocupați în Munții Ardeni cu bătălia din Ardeni. La această oră, Germania nu mai are însă forța militară pentru a atinge obiectivele majore propuse și ofensiva eșuează cu înrăutățirea masivă a situației pentru Wehrmacht, care pierde cantități foarte mari de echipament, inclusiv blindate.
- 1946: președintele american Harry Truman declară încheiat oficial Al Doilea Război Mondial.
- 1951: se anunță realizarea primei baterii care convertește energia radioactivă în electricitate.
- 1955: General Motors devine prima corporație din SUA care are venituri de peste un miliard de dolari într-un singur an.
- 1956: începe să transmită Televiziunea Română (TVR).
- 1961: se încheie Planul Marshall, prin care SUA au finanțat reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial. Între 1948 și 1961, americanii au pompat peste 15 miliarde de dolari (echivalentul a peste 173 de miliarde în banii actuali) în țările europene, pentru a le ajuta să se redreseze. Numai în primii 4 ani (1948-1952), SUA au alimentat țările vizate cu peste 13 miliarde de dolari (GRAFICUL mai jos). România, alături de celelalte state ocupate de ruși după 1945, a fost silită de Moscova să refuze ajutorul american, astfel că banii s-au dus doar în economiile vestice. Acesta a fost un mare moment de ruptură între cele două jumătăți ale continentului. În timp ce Occidentul s-a reconstruit și cu ajutorul masiv al americanilor, înregistrând până în anii 1970 un enorm salt al nivelului de trai, economic și tehnologic, Estul comunizat și exploatat de ruși a rămas tot mai în urmă, sărac și fără acces la progresele științifice.
- 1970: președintele comunist Salvador Allende naționalizează industria minieră din Chile, provocând reacția dură a marilor proprietari. Deciziile lui Allende de a împinge Chile spre marxism au fost întâmpinate cu ostilitate de industriași și marile companii, dovedindu-se în plus și falimentare pentru țară. Totul s-a sfârșit cu lovitura de stat a lui Pinochet, în care Allende a murit, Chile intrând apoi sub dictatură militară.
- 1984: SUA părăsește UNESCO după un complot pus la cale de URSS, care a mobilizat împotriva americanilor (principalii finanțatori ai organizației) țările lumii a treia.
- 1986: avionul de linie rusesc Tupolev-144 zboară pentru prima oară mai repede decât sunetul.
Avionul Tupolev-144 - 1991: își încetează operațiunile toate instituțiile oficiale ale Uniunii Sovietice, „imperiu” care se dizolvase cu 5 zile în urmă.
- 1992: Cehoslovacia se destramă pașnic, prin separarea Cehiei de Slovacia. Acest moment a fost supranumit de presă „Divorțul de catifea”.
- 1997: compania Intel provoacă senzație pe piață tăind prețul procesoarelor sale Pentium II-233 MHz de la 401 la 268 dolari.
Procesorul Pentium II-233 MHz - 1999: în Rusia începe oficial era Putin. Boris Elțîn demisionează din funcția de președinte al țării lăsându-l pe premierul Vladimir Putin, fost ofițer KGB, să exercite interimar și funcția de președinte, până la alegerile din 2000 care vor fi câștigate – bineînțeles – tot de el.
- 2000: se încheie Secolul al XX-lea. Începe noul mileniu.
sursa: Colecționarul de istorie