4 septembrie 476: sfârșitul Imperiului Roman de Apus

4 septembrie 476: sfârșitul Imperiului Roman de Apus

Flavius Romulus Augustulus a fost ultimul împărat (475-476) al Imperiului Roman de Apus. Acesta a fost îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor, un neam germanic din uniunea de triburi a goților. Severin de Noricum, consilier al lui Odoacru, a mediat detronarea, ea decurgând fără violență, Severin obținând chiar și o pensie pentru Romulus. În urma detronării, însemnele imperiale au fost trimise de la Roma la Constantinopol.

Ascensiunea la putere

Tatăl lui Romulus, Orestes, a fost un cetățean roman, originar din Pannonia, care a servit ca secretar și diplomat pentru Attila Hunul, iar mai târziu a crescut prin rândurile armatei romane. Viitorul împărat a fost numit Romulus, după bunicul din partea mamei. În 475, Orestes a fost numit Magister militum(titlu în armata romană acordat acelora care erau împuterniciți să guverneze în numele Imperiului Roman) de către împăratul Julius Nepos. La scurt timp după numirea sa, Orestes a lansat o rebeliune, capturând Ravenna, capitala Imperiului Roman de Apus, pe 28 august 475. Julius Nepos a fugit în Dalmația. Surprinzător, Orestes a refuzat să se proclame împărat, în schimb instalându-l pe tron pe fiul său, Flavius Romulus Augustulus, pe 31 octombrie 475.

Monede emise cu chipul lui Romulus Augustulus
Monede emise cu chipul lui Romulus Augustulus
Sursa: wikimedia.org

Imperiul lui Romus Augustulus s-a redus la frontierele italiene și părți din sudul Galiei. Imperiul Roman de Răsărit își trata omologul său vestic doar ca pe un stat clientelar. Împăratul răsăritean Leon, care-i numise pe ultimii doi împărații occidentali(Anthemius și Julius Nepos), nu l-a recunoscut pe noul împărat. Zenon și Basiliscus, cei doi generali care luptau pentru tronul de est, la momentul numirii lui Romulus, nu l-au recunoscut nici ei pe acesta.

Reclamă

Revolta popoarelor germanice

La câteva luni după ce Orestes a preluat puterea, o coaliție de heruli, sciri și mercenari turcilingi i-au cerut o treime din teritoriul Italiei. Atunci când acesta a refuzat, triburile s-au revoltat sub conducerea lui Odoacru, conducătorul scirilor. Pe 28 august 476, Orestes a fost capturat la Piacenza și executat. În zilele următoare, Odoacru a ajuns la Ravenna și a capturat orașul, Romulus fiind obligat să abdice pe 4 septembrie 476.

Romulus Augustulus predând însemnele imperiale lui Odoacru
Romulus Augustulus predând însemnele imperiale lui Odoacru
Sursa: akg-images.co.uk

Odoacru a trimis însemnele imperiale ale lui Romulus către împăratul Zenon din est și i-a jurat credință, conducând fără alți succesori imperiali în vest. Momentul este considerat de către istorici sfârșitul Imperiului Roman de Apus.