Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 11 ianuarie:
- 532: au loc primele confruntări de stradă cunoscute în istorie din cauza unui eveniment sportiv. O ceartă între suporterii „Albaștrilor” și „Verzilor” – două echipe de care de curse, un fel de precursori ai scuderiilor de Formula 1 de azi – începută pe Hipodromul din Constantinopole escaladează în lupte de o violență incredibilă. Rămasă în istorie sub numele de Răscoala Nika, aceasta se transformă în cea mai brutală revoltă din istoria capitalei Imperiului Bizantin. Aproape jumătate din Constantinopole este arsă sau distrusă și zeci de mii de oameni sunt uciși, violențele întorcându-se împotriva împăratului Justinian I.
- 630: profetul Mahomed, aflat în fruntea cetei săi de discipoli, cucerește Mecca în timp ce clanurile Quraysh se predau și sunt convertite la islam.
- 947: împăratul Tai Zong din Dinastia Liao invadează Shi Jin, una din cele 5 Dinastii din perioada celor 5 Dinastii și 10 Regate a Chinei. Regatul Shi Jin e distrus.
- 1055: Theodora este încoronată împărăteasă a Imperiului Bizantin.
- 1158: Vladislav al II-lea, Duce de Boemia, devine rege al Boemiei (Cehia de azi).
- 1599: se petrece un eveniment crucial în istoria negoțului. Flota căpitanului olandez Jacob van Neck(4 vase) părăsește Insula Java (în Indonezia de azi) cu o comoară fabuloasă pentru acele vremuri: o încărcătură uriașă de mirodenii. În cala vaselor încărcate până la refuz se află un milion de kilograme de piper și cuișoare, o jumătate de navă e plină cu nucșoară și scorțișoară. Vor ajunge în Amsterdam peste 6 luni, în iulie 1599, întoarcerea lor însemnând o lovitură mortală pentru supremația portughezilor, care până atunci avuseseră, practic, monopolul comerțului cu mirodenii din Orientul Îndepărtat.
- 1654: în timpul Războiului Arauco din Chile, o armată spaniolă este înfrântă de băștinașii din tribul Mapuche-Huilliches când încearcă să treacă Râul Bueno, din sudul coloniei Chile. Războiul Arauco a fost foarte îndelungat și a izbucnit atunci când spaniolii au încercat să subjuge tribul local Mapuche și să înființeze niște orașe în zonă.
- 1838: are loc prima demonstrație publică a mesajelor trimise și recepționate prin telegraf. Samuel Morse și Alfred Vail, în New Jersey, folosesc puncte și linii pentru a transmite prin impulsuri electrice textele.
- 1861: la o zi după ce Florida își declarase independența față de SUA, și statul Alabama procedează la fel în preludiul Războiului de Secesiune (1861-1865).
- 1879: începe războiul anglo-zuluș. Înfrângerea Imperiului Zuluș de către europeni a pus capăt unei foarte lungi perioade de teroare care a dus la moartea a milioane de oameni, la pustiirea ținuturilor din Sud-Estul Africii și la o subdezvoltare cronică a regiunii.
- 1916: forțele austriece cuceresc Muntele Lovcen, iar apărarea sârbilor se prăbușește. Armata sârbă se retrage și va fi evacuată pe mare, cu ajutorul flotelor franceză și britanică, în Insula Corfu, pentru a fi refăcută.
- 1919: este înfrântă definitiv răscoala comunistă din Germania.
- 1922: Leonard Thompson devine prima persoană care primește o injecție cu insulină.
- 1923: Franța și Belgia ocupă zona industrială a bazinului Ruhr pentru a forța Germania să plătească despăgubirile de război stabilite prin Tratatul de la Versailles. Momentul este unul foarte important pentru a înțelege preliminariile celui de-Al Doilea Război Mondial și motivele ascensiunii nazismului la putere. Germanii, frustrați de înfrângerea din WW1, erau foarte nemulțumiți de condițiile tratatului de pace, considerând că au fost scoși singuri vinovați pentru izbucnirea războiului în 1914. Situația economică în țară era foarte proastă, Germania se confrunta cu o hiperinflație nemaiîntâlnită în istorie, iar francezii și belgienii, la rândul lor confruntați cu criză economică, îi presau să plătească. Invadarea Ruhrului a contribuit masiv la resentimentele poporului german.
- 1935: Amelia Earhart devine prima persoană care zboară singură din Hawaii până în California.
- 1942: japonezii dezlănțuie o ofensivă masivă pe toate fronturile. În această zi, trupele de elită ale niponilor intră în Kuala Lumpur, capitala Malayesiei, și atacă Indiile Olandeze în Borneo.
- 1946: paranoicul Enver Hoxha, secretarul general al Partidului Comunist Albanez, proclamă Republica Populară Albania, cu el însuși în fruntea statului.
- 1962: are loc una dintre cele mai devastatoare avalanșe din istorie. Cantități enorme de zăpadă rostogolite de pe muntele Huascaran, din Peru, duc la moartea a circa 4.000 de oameni.
- 1990: peste 200.000 de lituanieni cer independența țării de Uniunea Sovietică după 50 de ani de ocupație.
- 1991: Congresul SUA îi dă mână liberă președintelui Bush să atace Irakul. În aceeași zi, comandouri ale trupelor speciale sovietice ocupă clădirile instituțiilor-cheie din Vilnius pentru a bloca independența Lituaniei.
- 1998: fanatici musulmani comit un nou masacru în Algeria, circa 100 de oameni fiind uciși la Sidi-Hamed în ultima zi de Ramadan. În localitatea aflată la doar 30 de kilometri sud de Alger năvălesc circa 50 de bărbați înarmați, care atacă deopotrivă adulții și copiii. Aruncă bombe într-o cafenea unde oamenii urmăresc un film și năvălesc într-o moschee, omorându-i pe credincioșii de acolo. Agenția France Press vorbește de 120 persoane ucise și 70 rănite. 5 dintre victime sunt atacatori și 2 – soldați guvernamentali. Alte ziare algeriene avansează cifra de 400 de morți. Fanaticii islamiști răpesc cu această ocazie și 30 de fete. În spatele atacului s-ar afla Grupul Islamic Armat din Algeria.
- 2007: J. K. Rowling termină cea de-a 7-a și ultima carte din seria Harry Potter. Punctul final al legendarei serii este pus în camera 552 din Hotelul Balmoral, Edinburgh.
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
sursa: Colecționarul de istorie