Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 30 decembrie:
- 534: intră în vigoare în Imperiul Bizantin cea de-a doua și ultima formă a Codului lui Iustinian, cea mai amplă reformă a legislației din acest stat.
- 1066: are loc masacrul din Granada. O mare mulțime de musulmani năvălește în palatul regal, îl crucifică pe vizirul evreu Joseph ibn Naghrela și masacrează aproape toți evreii din oraș.
- 1460: în bătălia de la Wakefield, din Războiul Rozelor (războiul civil) din Anglia, lancastrienii îl ucid pe cel de-al treilea Duce de York, Richard Plantagenet.
- 1610: contesa Elizabeth Bathory este arestată la Castelul Csejte, din Ungaria, fiind bănuită că a ucis și a torturat sute de tinere fete. Elizabeth Bathory este cea mai mare criminală în serie din istorie.
- 1853: SUA cumpără pământ de la Mexic pentru a putea construi căi ferate în Sud-Vestul țării.
- 1861: Asociația Băncilor din New York oprește plățile în aur către Guvernul american și către investitori pentru a sabota programul de reforme bancare început de președintele Abraham Lincoln.
- 1890: după masacrul de la Wounded Knee, în care uciseseră peste 200 de prizonieri indieni, trupele de cavalerie americane se ciocnesc cu războincii tribului Lakota.
- 1893: Rusia semnează un acord militar cu Franța. Actul este văzut ca o înfrângere diplomatică majoră a politicii duse de Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Prin pierderea alianței cu Rusia, germanii s-au văzut încercuiți de inamici atât la Vest, cât și la Est.
- 1897: colonia britanică Natal anexează Regatul Zulu, un stat din nordul Africii de Sud ridicat prin teroare și război. Zulușii au comis un genocid în Africa în Secolul al XIX-lea, pe lângă milioanele de morți adăugându-se alte milioane de oameni fugiți din calea lor. Spre sfârșitul secolului, zulușii au intrat în conflict cu coloniștii buri și cu englezii. Aceștia i-au înfrânt definitiv și au anexat regatul.
- 1916: călugărul Grigori Iefimovici Rasputin, consilierul nefast al familiei regale din Rusia, este asasinat de un grup de loialiști condus de principele Felix Iusupov. Malefica influență a acestui mistic analfabet și fanatic asupra împărătesei, în special, dar și a altor femei din înalta societate rusească i-a șocat pe occidentali și oripilat pe cetățenii de rând din țară, jucând un rol important în izbucnirea revoluției, peste doar două luni.
- 1922: este înființată oficial Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS), noua formă sub care se ascunde vechiul imperiu rus, acum devenit republică bolșevică. Documentul se semnează la Teatrul Balșoi, din Moscova. Inițial, URSS a fost compusă din Rusia, Ucraina, Belarus și Transcaucazia.
- 1924: astronomul Edwin Hubble produce vâlvă la nivel planetar anunțând, într-o întrunire a Societății Americane de Astronomie, că există și alte sisteme galactice în afara Galaxiei Căii Lactee, din care face parte și Pământul.
- 1927: se deschide la Tokyo, în Japonia, prima linie de metrou din Asia.
- 1941: Winston Churchill, premierul Marii Britanii, ține unul din celebrele sale discursuri. În Parlamentul canadian, Churchill anunță că Anglia nu se va preda niciodată „lui Hitler și bandei sale naziste”. „Au vrut război total. Să ne asigurăm că-l vor avea!”, a spus legendarul politician britanic.
- 1947: regele Mihai al României este forțat să abdice de Guvernul comunist, susținut de trupele sovietice. Suveranul este dat afară din țară și i se ia cetățenia română. Se pune capăt monarhiei și este proclamată, în aceeași zi, „republica populară”. Presa, capturată în totalitate de comuniști, anunță cu satisfacție momentul.
- 1972: președintele american Richard Nixon anunță oprirea bombardamentelor în Vietnamul de Nord și începutul negocierilor de pace cu comuniștii.
- 1988: ginerele fostului președinte sovietic Brejnev este condamnat la 12 ani de închisoare pentru luare de mită.
- 1993: Israelul stabilește legături diplomatice cu Vaticanul.
- 1997: are loc cel mai mare dintre masacrele comise în acest an în Algeria. Locuitorii din 4 sate sunt uciși de militanții fundamentaliști islamici. Numărul exact al victimelor nu e cunoscut, dar trece de 400. Atacatorii înarmați cu topoare și cuțite au năvălit și i-au ucis pe oamenii care se pregăteau să mănânce, seara, la sfârșitul primei zile de Ramadan. Au fost omorâți la grămadă bărbați, femei, copii și bebeluși, unii fiind decapitați, iar alții dezmembrați. Bebelușii au fost trântiți de ziduri de islamiști. Supraviețuitorii masacrelor l-au identificat ca șef al atacatorilor pe Aoued Abdallah, zis și Șeic Noureddine, unul din liderii Grupului Armat Islamic din vestul Algeriei. Tot șirul de masacre comise de-a lungul anului 1997 în Algeria a pornit de la alegerile ținute în același an, și în care locuitorii din regiunea Munților Ouarsensis (circa 230 kilometri vest de Alger) – acolo unde atacaseră islamiștii – votaseră cu partidul de guvernământ. Frontul Islamic al Salvării câștigase alegerile din 1992, dar armata anulase scrutinul și preluase puterea, pentru a organiza alte alegeri 5 ani mai târziu.
- 2000: mai multe bombe explodează în metroul din Manila, Filipine, provocând moartea a 22 de oameni și rănirea altor sute. Atacul a fost pus la cale de mai multe grupuri musulmane fundamentaliste, între care Frontul Islamic al Eliberării Moro și Jemaah Islamiyah.
- 2006: este spânzurat Saddam Hussein, fostul președinte al Irakului.
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
sursa: Colecționarul de istorie