Întâmplările trecutului, chiar dacă nu par să aibă vreo importanță pentru prezent, au influențat major lumea în care trăim. Iată unele dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei pe 6 ianuarie:
- 1017: Cnut cel Mare este încoronat Rege al Angliei în Londra de către Lyfing, Arhiepiscopul de Canterbury. Cnut devine stăpânul unui regat vikingo-saxon, domnind peste Danemarca, Norvegia și Anglia.
- 1066: Witan – consiliul nobililor din Anglia – se întrunește după moartea regelui Edward Mărturisitorul și îl confirmă pe Harold Godwinson ca nou suveran al Regatului Angliei. Harold este încoronat în aceeași zi, dar nu va domni decât câteva luni, până în octombrie același an, când va fi ucis în lupta de la Hastings, iar normanzii vor cuceri Anglia.
- 1449: Constantin al XI-lea este încoronat împărat al Imperiului Bizantin. Deși energic și inteligent, el nu va reuși să salveze muribundul stat, iar 4 ani mai târziu Constantinopol va fi cucerit de uriașele armate otomane. Vestea va fi resimțită de întreaga creștinătate ca o undă de șoc nemaipomenită. Constantin al XI-lea va muri în luptă, șarjând la porțile cetății invadate.
- 1536: se înființează în Mexico City prima școală europeană de elită din Lumea Nouă – Colegiul Santa Cruz de Tlatelolco. Instituția este fondată de viceregele spaniol Antonio de Mendoza și episcopul catolic Juan de Zumarraga. În Evul Mediu, Biserica Catolică a avut un rol fundamental în păstrarea cunoștințelor antice de-a lungul a aproape 1000 de ani de barbarie și decădere. Primele școli și universități au fost înființate tot pe lângă biserici, contribuind la răspândirea științelor.
- 1781: are loc bătălia de la Jersey, din timpul Războiului de Independență al SUA, în care forțele franceze sunt înfrânte de britanici în încercarea lor de a captura Insulele Canalului. Poziția era strategică pentru a scăpa de amenințarea navală britanică.
- 1838: inventatorul și inginerul Alfred Lewis Vail face, alături de colegii săi, o demonstrație a unui sistem de telegraf folosind liniuțe și puncte. Acesta este precursorul celebrului cod Morse, pe care Vail îl va inventa împreună cu Samuel Morse. Codul Morse va fi folosit prima oară în 1844.
- 1842: un număr de 4.500 de soldați britanici și indieni încep retragerea din Kabul, dar vor fi masacrați înainte de a reuși să se întoarcă în India.
- 1898: se reușește transmiterea primului mesaj de pe un submarin aflat în submersie.
- 1907: Maria Montessori deschide prima sa școală în Roma, Italia. Metoda de predare Montessori este și azi foarte cunoscută.
- 1912: geofizicianul german Alfred Wegener face senzație în lumea oamenilor de știință cu teoria sa privind deriva continentelor. Wegener susține că, de-a lungul erelor geologice, continentele se mișcă. Această teorie fusese avansată prima oară în 1596, de către Abraham Ortelius, dar și de data aceasta este respinsă pe motiv că nu este susținută de dovezi. Ceva mai târziu, teoria derivei continentelor va fi inclusă în mult mai ampla teorie a mișcării plăcilor tectonice.
- 1925: Mihail Frunze îl înlocuiește pe Leon Troțki în funcția de Comisar al Poporului pe probleme militare și afaceri interne. Mișcarea face parte din bătălia pentru putere dintre Troțki și Stalin după moartea lui Lenin, în Uniunea Sovietică.
- 1929: Maica Tereza sosește la Calcutta, în India, unde își începe incredibila sa operă de binefacere, îngrijind de cei mai săraci și bolnavi oameni.
- 1940: naziștii execută aproximativ 440 de pacienți internați într-un spital de psihiatrie din Chełm Lubelski.
- 1950: Marea Britanie recunoaște Republica Populară Chineză. În replică, Republica China (Taiwanul) își suspendă relațiile diplomatice cu britanicii.
- 1951: începe masacrul de la Ganghwa, în zona metropolitană Incheon, Coreea de Sud. Poliția și forțele paramilitare sud-coreene ucid între 200 și 1.300 de simpatizanți comuniști. Măcelul are loc în timpul Războiului din Coreea, când chinezii tocmai au cucerit Seul și sunt în plină ofensivă după 7 luni năucitoare, în care nord-coreenii susținuți de URSS au invadat și ocupat Sudul mai întâi, apoi forțele ONU au ocupat aproape toată peninsula, iar în final în luptă au intrat chinezii.
- 1972: scriitorul disident Vladimir Bukovski este exilat din URSS.
- 1974: ca urmare a marii crize energetice din anul precedent, Marea Britanie trece temporar la săptămâna de lucru de 3 zile, iar SUA trece la ora de vară cu patru luni mai devreme, pentru a economisi energie electrică.
- 1989: asasinii premierului indian Indira Gandhi sunt condamnați la pedeapsa capitală și executați în aceeași zi.
- 1992: președintele georgian Zviad Gamsakhurdia fuge din țară ca rezultat al unei lovituri de stat militare.
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
sursa: Colecționarul de istorie