Gheorghe Gruia, cel mai bun handbalist din istorie

Gheorghe Gruia, cel mai bun handbalist din istorie

Gheorghe Gruia a fost numit de specialiști cel mai bun handbalist din lume și din toate timpurile. Acesta a murit pe 9 decembrie 2015, în Mexico City, la vârsta de 75 de ani, cea mai mare parte a vieții sale fiind dedicată sportului care i-a dat cea mai mare satisfacție, atât lui, cât și României, țara sa de baștină.

Cu echipa de club

Gruia s-a născut la București pe 2 octombrie 1940, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Inițial el a practicat mai multe sporturi: atletismul, voleiul și handbalul, chiar câștigând campionate naționale de juniori la aruncarea suliței și la triplu salt. Până la urmă, acesta s-a concentrat doar pe handbal. Astfel, în 1961 a ajuns la Steaua București, club la care avea să obțină mari performanțe.

Gheorghe Gruia și Cornel Oțelea
Gheorghe Gruia și Cornel Oțelea
Sursa: mpinteractiv.ro

În 1963 a câștigat primul titlu de campion al României cu Steaua. Au urmat încă 7 titluri, ultimul venind in 1973. Tot cu Steaua, handbalistul a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1968.

Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro

Cu echipa naționala

Gruia a ajuns la naționala României fără a juca pentru echipele de juniori, ci fiind convocat direct la naționala mare după primul tur de campionat cu Steaua. Cu naționala României Gruia a câștigat 2 campionate mondiale(1964, 1970) și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 1972.

Gheorghe Gruia la bătrânețe
Gheorghe Gruia
Sursa: adevarul.ro

În anul 1992, Gheorghe Gruia a fost numit de către Federația Internațională de Handbal drept „cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor”.