Anul acesta BNR a introdus oficial o noua bancnotă de 20 de lei, pusă în circulație de la 1 decembrie. Este prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu.
Conținut
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?
Cătălina Vasile Toderoiu, așa cum se numea la naștere, s-a născut în Vădeni, într-o familie de agricultori. Și-a început studiile la școala primară din sat și le-a continuat la una din Târgu Jiu, perioadă de când datează schimbarea numelui ei în Ecaterina Teodoroiu (după cum a fost scris în catalogul clasei). A continuat studiile până în 1909 la școala româno-germană din Târgu Jiu și apoi a plecat la București pentru a deveni învățătoare, unde a urmat și cursuri de infirmieră. Acolo, a avut contact cu primii cercetași din România, intrând în 1913 în cohorta „Păstorul Bucur”.
Implicarea în război. De la infirmieră la soldat
După izbucnirea Primului Război Mondial, Ecaterina s-a transferat la Târgu Jiu, la cohorta „Domnul Tudor”. După intrarea țării în război, a activat ca asistentă medicală pe front, urmând Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae, chiar în zonele natale din Gorj. După moartea lui Nicolae, căzut pe front, Ecaterina a hotărât să lupte activ și a cerut permisiunea comandantului Diviziei 2 să fie transferată într-o unitate de combatanți.
În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Armata I Română, comandată de generalul Ion Dragalina, a respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. A fost luată prizonieră și dusă la Cărbunești. Acolo a evadat, folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul care îi păzea pe ea și pe comandantul plutonului ei. În timp ce fugea, Ecaterina a fost ușor rănită la picior. Revenită la unitatea sa, a continuat luptele în zona orașului Filiași și a fost din nou rănită, de această dată mai grav, suferind fracturi ale tibiei și femurului stângi. În timp ce se afla în spital, armata română s-a retras în Moldova, și ea a fost mutată pe rând în spitalele din Craiova, București și în cele din urmă, din Iași.
Pentru aceste fapte de arme a fost decorată în martie 1917 mai întâi de organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească” de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea militară” clasa a II-a. A fost vizitată personal de regina Maria care i-a conferit decorația și a înaintat-o în gradul de sublocotenent. Întâlnirile sale cu familia regală au fost puternic mediatizate.
Moartea Ecaterinei Teodoroiu
În vara anului 1917 Ecaterina a revenit pe front. Pe 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie din care ea făcea parte ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap(conform unei versiuni) sau în piept(conform altei versiuni), în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.