Smaranda Brăescu – prima femeie parașutist din România

Smaranda Brăescu – prima femeie parașutist din România
pe 29.11.2021

Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România. În 1931 ea a devenit campioană europeană la parașutism, iar în 1932 a devenit campioană mondială.

Care e povestea Smarandei Brăescu?

Smaranda Brăescu s-a născut în satul Hănțești din comuna Buciumeni(Galați). Între 1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică, iar pe 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

Smaranda Brăescu la Paris.
Smaranda Brăescu la Paris.
Sursa: muzeulvirtual.ro

Recordurile sale

Pe 2 octombrie 1931, Smaranda a câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

Reclamă

Pe 19 mai 1932, ea a devenit și campioană mondială, în urma unui salt de la înălțimea de 7400 de metri, depășind recordul precedent de 7233 de metri. Saltul a durat 25 de minute și fost întrecut abia peste 20 de ani, doar cu câțiva metri. După acest mare succes, „regina înălțimilor”, cum a fost denumită Smaranda Brăescu, a devenit și prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA.

Brevetul de pilot al Smarandei Brăescu
Brevetul de pilot al Smarandei Brăescu
Sursa: historia.ro

Condamnată de comuniști. Moartea sa.

Pe 20 iunie 1946, Smaranda Brăescu a fost dată în urmărire generală de poliţie, conform dosarului său de la CNSAS. Ea era acuzată că făcea parte dintr-un grup de militari care ar fi dorit să lupte împotriva guvernului Groza, în folosul naţional-ţărăniştilor. Din fericire, nu a fost găsită niciodată, ea reușind să se ascundă cu ajutorul unor legături din lumea religioasă. Drept urmare, a fost condamnată în lipsă la doi ani de închisoare.

Despre moartea ei există 2 versiuni. Biograful ei, Neculai Staicu, susţine că Smaranda Brăescu s-a ascuns într-o mănăstire din Cluj şi a decedat la 2 februarie 1948, în urma unui cancer mamar. Totuși, o notă de la CNSAS susţine că Smaranda Brăescu a reuşit să plece din ţară în Franţa.