Oliver Cromwell: judecat și decapitat la 2 ani DUPĂ moartea sa

Oliver Cromwell: judecat și decapitat la 2 ani DUPĂ moartea sa

Deși istoria este plină de evenimente incredibile, decapitarea lui Oliver Cromwell reușește să-și facă loc ușor printre acestea. Fostul conducător al Angliei a fost decapitat la 2 ani după ce murise. Citește în continuare pentru a afla cine a fost Cromwell și de ce s-a ajuns la o execuție atât de bizară.

Cine a fost Oliver Cromwell?

Între 1639 și 1651, în Anglia au avut loc trei războaie civile consecutive între regaliști și grupul parlamentar, primii fiind susținători ai regelui, iar cei din urmă dorind instaurarea unei republici. În 1640, Cromwell a fost ales șef al Parlamentului, iar câțiva ani mai târziu el a condus forțele parlamentare în timpul luptei cu regaliștii, învingându-i pe aceștia în cele din urmă. La finalul războiului civil, Cromwell a fost printre cei cincizeci și opt de parlamentari care l-au judecat pe regele Carol I și l-au condamnat la moarte pentru trădare.

Oliver Cromwell
Oliver Cromwell
Sursa: wikipedia.org

După executarea lui Carol, Parlamentul a proclamat Insulele Britanice drept o republică sub numele de Commonwealth. Totuși, Irlanda și Scoția rămăseseră încă ostile Angliei, motiv pentru care Cromwell a întreprins 2 campanii de recucerire.

Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro

Prima campanie a fost împotriva Irlandei, între 1649-1650, ea dovedindu-se deosebit de sângeroasă. Garnizoanele și populația civilă din Drogheda și Wexford au fost masacrate, întreaga Insulă fiind recucerită până în 1653.

Reprezentare a Masacrului de la Drogheda
Masacrul de la Drogheda
Sursa: wikipedia.org

Campania împotriva Scoției a început în 1650, în urma proclamării ca rege, de către scoțieni, a lui Carol al II-lea, fiul regelui executat de englezi. Cromwell a recucerit Scoția, fiind chiar aproape de a-l captura pe Carol al II-lea după bătălia de la Worcester.

Între timp, Parlamentul devenise din nou măcinat de conflicte interne, motiv pentru care Cromwell îl dizolvă în 1653. El preia conducerea Commonwealth-ului, acordându-și titlul de Lord-Protector, printr-o nouă constituție numită „Instrument de guvernare”. În timpul guvernării directe, Cromwell a urmărit instaurarea unui regim militar în Insulele Britanice. El a numit generali ai armatei la conducerea districtelor și a promovat o politică de puritanism moral, fiind interzise mai multe activități și afaceri precum luptele de cocoși, berăriile sau prostituția.

Morțile lui Cromwell

Fără să aibă timp să-și termine reformele, Cromwell a murit în 1658 din cauza unei septicemii apărută în urma unei infecții urinare netratate. Fiul său Richard l-a urmat la conducerea Insulelor Britanice, acesta însă, neavând vreo susținere politică sau militară, a fost nevoit să sfârșească protectoratul în mai 1659. În continuare, Parlamentul a fost reinstaurat, acesta decizând restaurarea monarhiei prin aducerea pe tron a lui Carol al II-lea.

În 1661, când se împlineau 12 ani de la executarea lui Carol I, Cromwell a fost judecat în lipsă, la ordinul lui Carol al II-lea, și a fost găsit vinovat de înaltă trădare și implicare în atrocitățile din timpul războiului. Chiar dacă murise deja de 2 ani, cadavrul fostului Lord-Protector a fost scos din mormânt și a fost decapitat, capul fiind înfipt într-o suliță și lăsat în fața Westminster Hall.

Capul lui Oliver Cromwell
Capul lui Oliver Cromwell
Sursa: twimg.com

Ce s-a întâmplat cu capul lui Oliver Cromwell?

Capul lui Cromwell a fost apoi vândut familiei Wilkinson, care l-a păstrat într-o cutie căptușită de catifea timp de mai bine de un secol. În cele din urmă, la trei secole după moartea lui Cromwell, capul său a fost donat Colegiului Sidney Sussex din Cambridge, unde se află până în prezent.