Ce este dendrocronologia?

Ce este dendrocronologia?

Dendrocronologia se bazează pe observarea și măsurarea creșterii anuale a anumitor specii de copaci care trăiesc sute sau chiar mii de ani, mai exact numărarea inelelor de creștere a acestor arbori.

În ce mod funcționează?

Metoda se bazează pe faptul că arborii din aceeași specie, trăind aproape unul de celălalt, cresc inele anuale de dimensiuni similare, ca urmare a circumstanțelor climatice care îi afectează. Pentru a determina perioada în care a trăit un arbore și când a fost tăiat, se compară o secțiune microscopică transversală cu secțiunea de referință pentru o anumită zonă. Creșterea în grosime a arborilor este variază în funcție de specie și de fluctuațiile climatice. Pentru Europa de Est, există secțiuni de referință care pornesc de pe la anul 1200, astfel că orice construcție sau obiect din lemn masiv, poate fi datat cu o marjă de eroare de maxim un an.

Reclamă

Originea

Această tehnică de datare temporală, devenită ulterior știință de sine stătătoare, a fost creată și dezvoltată de-a lungul primei jumătăți a secolului XX de către astronomul american Andrew Ellicott Douglass, fondatorul Laboratorului de studii al inelelor anuale de la Universitatea Arizona.