Băiatul de 17 ani care a creat steagul Statelor Unite

Băiatul de 17 ani care a creat steagul Statelor Unite

În 1958, profesorul de istorie american Stanley Pratt le-a dat elevilor săi sarcina de a crea un proiect care să ilustreze interesul lor pentru istorie. Robert Heft, în vârstă de 17 ani, a gravitat către o idee care implica steagul american. Știa că Alaska și Hawaii se vor alătura uniunii, așa că a ales să creeze un steag american cu 50 de stele(în acel moment Statele Unite având doar 48 de state).

Un steag vechi și 2 dolari

Heft a luat un steag vechi depozitat într-un dulap din casa bunicilor și i-a tăiat partea albastră acoperită de stele. Apoi a mers cu bicicleta la magazinul universal Wiseman și a cumpărat o țesătură de bumbac albastru în valoare de aproximativ 2 dolari. Folosind un model de carton, Heft a trasat 100 de stele pe o bandă albă de fier și a aranjat 50 pe fiecare parte a țesăturii albastre – cinci rânduri de șase stele cu patru rânduri alternante de cinci stele.

Steagul original al lui Robert Heft
Steagul original al lui Robert Heft
Sursa: zoltonlaw.com

Doar un B-

În ciuda faptului că Heft și-a petrecut un weekend întreg lucrând la proiectul său, profesorul său i-a dat doar nota B-. El a protestat, iar profesorul Pratt i-a spus, în glumă, că-i va schimba nota dacă „Congresul va accepta noul design al steagului”. Auzind asta, Heft mers până la o casa din vecinătatea locuinței sale, unde locuia congresmanul Walter Moeller, acesta promițându-i lui Heft că-i va duce steagul la Washington, D.C.

Reclamă

Alegerea

În 1960, Heft a absolvit liceul și a lucrat ca desenator pentru o companie industrială. Acolo era în ziua în care a primit un telefon de la președintele Dwight Eisenhower. Acesta i-a spus că proiectul său a fost acceptat pentru a înlocui steagul cu 49 de stele folosit pentru scurt timp după alăturarea Alaskăi la SUA, în perspectiva întrării Hawaiului ca al 50-lea stat din uniune.

Președintele Dwight Eisenhower alături de noul steag
Președintele Dwight Eisenhower alături de noul steag
Sursa: todayifoundout.com

Se estimează că peste 1.500 de persoane au oferit modele cu un steag de 50 de stele. Cu toate acestea, lui Heft i s-a acordat credit pentru design, care a devenit steagul oficial al națiunii pe 4 iulie 1960.Pratt, profesorul de istorie din liceu al lui Heft, și-a îndeplinit promisiunea. Heft s-a întors la liceul Lancaster la scurt timp după ce proiectul său de steag a fost acceptat, iar fostul său profesor și-a schimbat simbolic nota B- într-un A în cinstea realizării.