19 octombrie 2005: începe procesul lui Saddam Hussein

19 octombrie 2005: începe procesul lui Saddam Hussein
,

Pe 19 octombrie 2005 a început procesul lui Saddam Hussein, fostul președinte al Irakului, el fiind acuzat de crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Saddam a fost capturat de forțele SUA pe 13 decembrie 2003. El a rămas în custodia acestora la Camp Cropper din Bagdad, alături de unsprezece oficiali înalți irakieni. Pentru judecarea sa, Autoritatea Provizorie a Coaliției(guvernul provizoriu irakian) a votat crearea Tribunalului Special Irakian (IST), format din cinci judecători irakieni, pe 9 decembrie 2003.

Deschiderea procesului

Procesul a început în fața Tribunalului Special Irakian pe 19 octombrie 2005. Saddam și alți șapte inculpați au fost judecați pentru crime împotriva umanității. Tribunalul a acuzat în mod specific inculpații de uciderea a 148 de șiiți din Dujail, ca represalii pentru tentativa eșuată de asasinare din 8 iulie 1982. După ce li s-au citit acuzațiile, toți cei opt inculpați au pledat nevinovați. Procesul fusese inițial deschis publicului, dar din 15 martie 2006 s-a ținut în spatele ușilor închise, după ce Saddam a început să facă declarații politice, chiar certându-se cu judecătorul care prezida procesul.

Cei inculpați alături de Saddam au fost:

Barzan Ibrahim al-Tikriti, fratele său vitreg și fost șef de informații

Taha Yassin Ramadan, fost vicepreședinte

Awad Hamed al-Bandar Al-Sa’dun, fost judecător șef

Abdullah Kadhem Roweed Al-Musheikhi, oficial al partidului Al-Dujail Ba’ath

Mizher Abdullah Roweed Al-Musheikhi, (fiul lui Abdullah Kadhem), oficial al partidului Al-Dujail Ba’ath

Ali Daeem Ali, oficial al partidului Al-Dujail Ba’ath

Mohammed Azawi Ali, oficial al partidului Al-Dujail Ba’ath

La deschiderea procesului Saddam a apărut sfidător. El a respins legitimitatea și independența tribunalului față de controlul ocupației străine: „Nu răspund la așa-numita curte, cu tot respectul pentru membrii săi și îmi păstrez dreptul constituțional ca președinte al Irakului. Nici eu nu recunosc corpul care v-a desemnat și autorizat, nici agresiunea, pentru că tot ceea ce a fost construit pe bază falsă este fals”. Când judecătorul Rizgar Mohammed Amin i-a cerut numele, Saddam a refuzat, afirmând „Eu sunt președintele Irakului, iar când i s-a adresat lui Saddam drept „fost președinte”, Saddam a obiectat cu insistență, spunând că el este încă președintele Republicii Irak și că nu a fost destituit.

Reclamă

Probleme și amânări

Prima sesiune a procesului lui Saddam a durat trei ore. Curtea a amânat cazul până pe 28 noiembrie 2005, pentru că unii dintre martori erau prea înspăimântați pentru a participa, iar apărarea mai avea nevoie de timp pentru a strânge probe. Pe 28 noiembrie 2005, procesul a fost din nou amânat pentru a găsi înlocuitori pentru avocații apărării, care au fost uciși sau au dispărut în mod misterios. Procurorul Saadoun Sughaiyer al-Janabi, ce urma a fi avocatul lui Awad Hamed al-Bandar, a fost răpit din biroul său de către oameni înarmați pe 20 octombrie 2005, fiind găsit împușcat câteva ore mai târziu. Pe 8 noiembrie 2005, avocatul Adel al-Zubeidi, care urma a-i apăra pe Taha Yassin Ramadan și Abdullah Kazim Ruwayyid, a fost ucis de trei oameni înarmați la Bagdad. Avocatul lui Barazan Ibrahim, Thamer Hamoud al-Khuzaie, a fost și el rănit în atac.

La reluarea procesului, procurorul șef Jaafar al-Moussawi a cerut pedeapsa cu moartea pentru Saddam și alți patru inculpați, printre care Barzan al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam, Taha Yassin Ramadan, fost vicepreședinte irakian și Awad Hamed al-Bander, fost judecător șef al Curții Revoluționare.

Sadam Hussein în timpul procesului
Sadam Hussein în timpul procesului
Sursa: nbcnews.com

După asasinarea avocatului său – șef al apărării, Khamis al-Obeidi, Saddam a început o grevă a foamei, protestând împotriva lipsei protecției avocaților. Pe 23 iunie 2006, a fost raportat că Saddam a încheiat greva foamei. Pe 27 iunie 2006, doi dintre avocații lui Saddam Hussein, Ramsey Clark, fost procuror general al SUA și Curtis Doebbler, au ținut o conferință de presă la Clubul Național de Presă din Washington, DC, pentru a cere securitate imediată pentru toți avocații apărării irakieni, totodată susținând și că procesul a fost nedrept și a fost condus de autoritățile americane folosind irakienii ca paravan. Cei doi avocați au susținut că Statele Unite au refuzat să ofere o protecție adecvată avocaților apărării, în ciuda cererilor repetate formulate și că Statele Unite asigură în mod intenționat un proces nedrept.

Condamnarea și executarea lui Saddam Hussein

Pe 5 noiembrie 2006, Saddam a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru uciderea a 148 de șiiți la Dujail, ca represalii pentru tentativa de asasinare din 8 iulie 1982. Pe 26 decembrie, apelul lui Saddam a fost respins și condamnarea la moarte a fost confirmată, el urmând a fi executat în termen de 30 de zile. Data și locul au fost ținute secrete până la executarea sentinței.

Saddam Hussein în momentul execuției
Saddam Hussein în momentul execuției
Sursa: cnn.com

Saddam a fost executat prin în prima zi a unei importante sărbători islamice, Eid ul-Adha, pe 30 decembrie 2006, la aproximativ 06:05 ora locală (03:05 UTC). Execuția a avut loc la „Camp Justice”, o bază a armatei irakiene din Kazimain, un cartier din nord-estul Bagdadului.

Reclamă

Critici și controverse

Criticii au considerat că procesul fusese un spectacol care nu respecta standardele internaționale privind dreptul la un proces echitabil. Amnesty International a declarat că procesul a fost „nedrept”, iar Human Rights Watch a considerat că execuția lui Saddam „urmează un proces defectuos și marchează un pas semnificativ departe de statul de drept în Irak”.