25 octombrie 1944: primele atacuri sinucigașe japoneze

25 octombrie 1944: primele atacuri sinucigașe japoneze

Pe 25 octombrie 1944, în timpul bătăliei din Golful Leyte, USS St. Lo a devenit prima navă care s-a scufundat in urma unui atac kamikaze. Pilotul sinucigaș a fost Yukio Seki, în vârstă de 23 de ani, absolvent al Academiei Navale. În urma atacului au murit mai mult de 100 de persoane.

Primele atacuri

Această decizie de a trimite piloți sinucigași împotriva flotei americane s-a bazat pe eșecul angajamentelor navale și aeriene convenționale în a opri ofensiva americană. „Cred cu tărie că singura modalitate de a declanșa războiul în favoarea noastră este de a recurge la atacuri de scufundare cu avioanele noastre…. Vor fi voluntari mai mult decât suficienți pentru această șansă de a ne salva țara” declara Motoharu Okamura, un căpitan nipon.

St. Lo la câteva momente de la atac
St. Lo la câteva momente de la atac
Sursa: wikimedia.org

Primul grup kamikaze a fost compus din 24 de piloți voluntari din Grupul Aerian 201 al Japoniei. Atacul a avut loc în Golful Leyte, țintele fiind portavioanele SUA. USS St. Lo a fost lovit de un avion Mitsubishi A6M2 Zero și scufundat în mai puțin de o oră, 100 de americani pierzându-și viața. În cadrul luptei, peste 5.000 de piloți kamikaze au reușit să distrugă 34 de nave.

Avioanele folosit în atacurile kamikaze

Pentru raidurile lor, japonezii au folosit atât avioane convenționale, cât și avioane special concepute pentru atacurile kamikaze. Aceste avioanele speciale se numeau „Yokosuka MXY7 Ohka” și erau blindate cu explozibil, ele fiind transportate de bombardiere și lansate deasupra navelor americane. Americanii numeai aceste avioane „Bombe Baka”, „baka” însemnând in japoneză „idiot”.

Un avion Yokosuka MXY7 Ohka
Un avion Yokosuka MXY7 Ohka
Sursa: wikimedia.org

În total, peste 1.321 de avioane japoneze s-au prăbușit în navele de război aliate în timpul războiului, în cadrul eforturilor disperate de a inversa avantajul Aliaților în Pacific. În timp ce aproximativ 3.000 de americani și britanici au murit din cauza acestor atacuri, daunele provocate nu au împiedicat avansul Aliaților și câștigarea războiului.

Reclamă