38 de curiozități despre al Doilea Război Mondial

38 de curiozități despre al Doilea Război Mondial
,

Al Doilea Război Mondial a fost cel mai mare și distrugător conflict din istorie, peste 20 de milioane de militari⁠ și 40 de milioane de civili pierzându-și viața în urma acestuia. În continuare, vă vom prezenta 38 de curiozități despre Al Doilea Război Mondial și sperăm ca măcar câteva dintre ele să vă surprindă:

 1. Germanii au folosit primele avioane de luptă cu reacție din cel de-al Doilea Război Mondial, printre care Messerschmitt ME-262. Acestea au fost însă dezvoltate prea târziu pentru a schimba cursul războiului.
 2. Cea mai puternică armă de artilerie din al Doilea Război Mondial a fost Schwerer Gustav. A fost dezvoltată la sfârșitul anilor 1930 de Krupp în Rügenwalde ca artilerie de asediu, cu scopul explicit de a distruge principalele forturi ale liniei franceze Maginot, cele mai puternice fortificații existente la acea vreme. Arma complet asamblată cântărea aproape 1.350 de tone și putea trage obuze cu o greutate de 7 tone pe o rază de 47 km.
 3. Al Doilea Război Mondial a dus la căderea Europei ca centru al puterii mondiale și a creat condiții atât pentru războiul rece SUA-URSS, cât și pentru era nucleară.
 4. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, hamburgerii din S.U.A. au fost numiți „Liberty Steaks”(„fripturi de libertate”) pentru a evita numele sonor german.
 5. Se estimează că 1,5 milioane de copii au murit în timpul Holocaustului. Aproximativ 1,2 milioane dintre ei erau evrei.
 6. 80% din bărbații sovietici născuți în 1923 nu au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial.
 7. Între 1939 și 1945, aliații au aruncat 3,4 milioane de tone de bombe, adică aproximativ 27.700 de tone pe lună.
 8. Rusia și Armata Roșie au fost acuzate de mai multe crime de război, inclusiv genocid și violuri sistematice în masă (peste 2 milioane de femei germane în vârstă de 13-70 de ani ar fi fost violate de Armata Roșie)
 9. Mulți prizonieri din lagărele de concentrare au murit după sosirea aliaților. La Bergen-Belsen, de exemplu, 13.000 de prizonieri au murit după eliberare. Aproape 2.500 din cei 33.000 de supraviețuitori din Dachau au murit în termen de șase săptămâni de la eliberare.
 10. Lagărul Bergen-Belsen
  curiozitati despre al Doilea Război Mondial
  Sursa: wikimedia.org
 11. Cea mai lungă bătălie a celui de-al Doilea Război Mondial a fost Bătălia Atlanticului, ea începând în 1939 și terminându-se abia în 1945.
 12. Aproximativ 600.000 de evrei au servit în forțele armate ale Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 35.000 au fost uciși, răniți, capturați sau dispăruți, iar aproximativ 8.000 au murit în luptă. Cu toate acestea, doar doi soldați evrei au primit Medalia de Onoare în cel de-al Doilea Război Mondial.
 13. Reclamă
 14. Ofensiva din Ardeni este cea mai mare și cea mai mortală bătălie pentru trupele americane până în prezent, cu peste 80.000 de victime americane.
 15. Fotografie de la Bătălia de la Bulge
  curiozitati despre al Doilea Război Mondial
  Sursa: history.com
 16. Mai mulți ruși(militari și civili) și-au pierdut viața în timpul asediului din Leningrad decât soldații americani și britanici combinați pe tot parcursul războiului.
 17. Naziștii au ucis aproximativ 12 milioane de oameni, aproape 6 milioane dintre aceștia fiind evrei.
 18. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, japonezii au lansat 9.000 de baloane de hârtie și mătase cauciucată, care transportau bombe incendiare și antipersonal în SUA. Singurele decese rezultate în urma unei bombe de acest tip au fost șase americani (inclusiv cinci copii și o femeie însărcinată) la un picnic în Oregon.
 19. Svastica este un simbol religios antic. Acesta a fost folosită de civilizațiile antice ca simbol al fertilității și norocului. Semnul a fost găsit în ruinele Greciei, Egiptului, Chinei, Indiei și templelor hinduse.
 20. Tactica japoneză Kamikaze („vântul divin”) a fost sugerată pe 19 octombrie 1944, de către viceamiralul Onishi, în încercarea de a echilibra avantajul tehnologic al forțelor americane. Deși numărul este contestat, aproximativ 2.800 de piloți kamikaze au atacat forțele americane. Aceștia au scufundat 34 de nave, au deteriorat 368, au ucis 4.900 de marinari și au rănit 4.800.
 21. În 1935, inginerul britanic Robert Watson-Watt lucra la o „rază a morții” care ar distruge avioanele inamice folosind unde radio. „Raza morții” a evoluat în schimb spre radarul actual.”
 22. Mulți evrei au fost supuși unor experimente medicale cumplite. De exemplu, medicii au bombardat testiculele bărbaților și ovarele femeilor cu raze X pentru a vedea impactul diferitelor doze asupra sterilității. Medicii naziști rupeau oasele deținuților în mod repetat pentru a vedea de câte ori se putea face asta înainte ca un os să nu se poată vindeca. Au lovit capul oamenilor cu ciocane pentru a vedea la ce pot rezista craniile. Au fost efectuate experimente pentru a determina efectele presiunii atmosferice asupra corpului. Deținuților li s-au injectat diferite medicamente și boli, iar membrele au fost amputate și mușchii tăiați pentru experimentele de transplant. Astăzi, referirea sau utilizarea cercetării naziste este considerată lipsită de etică.
 23. Dr. Josef Mengele („Îngerul morții”) a folosit aproximativ 3.000 de gemeni, majoritatea copii romi și evrei, pentru experimentele sale. Doar aproximativ 200 dintre aceștia au supraviețuit. Experimentele au inclus luarea globului ocular al unui geamăn și atașarea acestuia pe spatele capului celuilalt geamăn sau schimbarea culorii ochilor copiilor prin injectarea colorantului.
 24. Josef Mengele (centru) cu Richard Baer și Rudolf Höss la Auschwitz, 1944
  curiozitati despre al Doilea Război Mondial
  Sursa: wikipedia.org
 25. Decizia de a pune în aplicare „Soluția finală” sau Die Endlosung a fost luată la Conferința de la Wannsee de la Berlin, pe 20 ianuarie 1942. Heinrich Himmler a fost arhitectul său principal.
 26. Aproape 40.000 de civili sovietici și-au pierdut viața în timpul bătăliei de la Stalingrad. Mulți istorici cred că bătălia de la Stalingrad (1942-1943) nu este doar cea mai sângeroasă bătălie din istorie (800.000-1.600.000 de victime), ci și punctul de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
 27. Stalingradul în timpul bătăliei
  curiozitati despre al Doilea Război Mondial
  Sursa: rferl.org
 28. Al Doilea Război Mondial s-a încheiat la 2 septembrie 1945, când Japonia a semnat un acord de capitulare la bordul USS Missouri în Golful Tokyo.
 29. Reclamă
 30. Lagărul de la Bergen-Belsen a fost eliberat în aprilie 1945. În timpul existenței sale, au murit aproape 50.000 de oameni. După evacuarea taberei, soldații britanici au ars-o pentru a preveni răspândirea tifosului.
 31. În ciuda riscurilor, mii de oameni au ajutat la salvarea evreilor. De exemplu, Danemarca și-a salvat întreaga comunitate. Alți oameni precum Raoul Wallenberg (1912-1947), Oscar Schindler (1908-1974) sau Chiune Sugihara (1900-1986) au salvat mii de vieți.
 32. În perioada 1940-1945, bugetul apărării SUA a crescut de la 1,9 miliarde de dolari la 59,8 miliarde de dolari.
 33. În 1941, un soldat câștiga 21 de dolari pe lună. Un an mai târziu un soldat câștiga 50 de dolari pe lună.
 34. Peste 650.000 de Jeep-uri au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fabricile americane au produs, de asemenea, 300.000 de avioane militare, 89.000 de tancuri, 3 milioane de mitraliere și 7 milioane de puști.
 35. Enola Gay a devenit bine cunoscut pentru că a aruncat prima bombă atomică pe Hiroshima, dar puțini oameni cunosc numele avionului B-29 care a bombardat Nagasaki. Numele avionului este „Mașina lui Bock„, numită după comandantul obișnuit al avionului, Frederick Bock.
 36. Mașina lui Bock la muzeul național al USAF
  curiozitati despre al Doilea Război Mondial
  Sursa: youtube.com
 37. Țara cu cel mai mare număr de victime din al Doilea Război Mondial a fost Rusia, cu peste 21 de milioane.80% din soldați germani care au murit în al Doilea Război Mondial au murit pe frontul de est.
 38. Pilotul de vânătoare german Erich Hartmann („Cavalerul Blond”) a doborât un număr record de 352 de avioane.
 39. În timpul atacului japonez de la Pearl Harbor, 18 nave au fost scufundate sau grav avariate, 2.402 de americani au fost uciși și alții 1.280 răniți, iar 350 de avioane au fost distruse sau avariate.
 40. Fotografie făcută după atacul de la Pearl Harbor
  curiozitati despre al Doilea Război Mondial
  Sursa: wired.com
 41. Max Heiliger a fost numele fictiv folosit de SS pentru a crea un cont bancar în care au depus bani, aur și bijuterii preluate de la evreii europeni.
 42. Joseph Kramer (1906-1945), comandantul lagărului Bergen-Belsen, era cunoscut sub numele de „Bestia din Belsen”. Când a fost întrebat dacă „a simțit ceva” în timp ce urmărea și participa la moartea a mii de bărbați, femei și copii, Kramer a spus că nu a simțit nimic pentru că doar respecta ordinele. Ulterior a fost executat pentru crime împotriva umanității.
 43. Reclamă
 44. William Hitler, un nepot al lui Adolf Hitler, se afla în marina SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și-a schimbat numele după război.
 45. Fascistii italieni au luat ca simbol „fasces”, un pachet de tije legate care simbolizau puterea Romei antice.
 46. Unitățile speciale conduse de SS numite Einsatzgruppen („forțe de lucru”) îi forțau pe evrei să sape o groapă și apoi îi împușcau astfel încât să cadă în groapa deja săpată. Se estimează că Einsatzgruppen a ucis 1,4 milioane de evrei.
 47. Prizonierii numiți Sonderkommando(unități de muncă formate din evrei) au fost obligați să îngroape cadavre sau să le ardă în cuptoare. Mai puțin de 20 din miile de Sonderkommando au supraviețuit, deși relatări îngropate sau ascunse ale acestora au fost găsite mai târziu în tabere.