Antonio López: Generalul care și-a înmormântat cu onoruri militare piciorul amputat

Antonio López: Generalul care și-a înmormântat cu onoruri militare piciorul amputat

Deși uneori, pentru cei neinițiați, istoria pare doar o listă plictisitoare de date și nume, unele momente se remarcă prin natura lor incredibilă. Un astfel de moment îl are ca protagonist pe generalul mexican Antonio López de Santa Anna, care a organizat o înmormântare de stat pentru propriul piciorul amputat.

Cine a fost Antonio López de Santa Anna?

Controversatul, dar foarte influentul general mexican Antonio López de Santa Anna a dominat Mexicul în timpul vieții sale într-o asemenea măsură încât și-a câștigat porecla de „Napoleon al Vestului”, iar perioada din istoria mexicană în care a trăit este uneori numită „Epoca lui Moș Anna”. Cu toate acestea, aventurile sale militare au fost adesea riscante și neînțelepte pe termen lung, în urma acestora Mexicul pierzându-și o mare parte din teritoriu.

Generalul Antonio López de Santa Anna
Antonio López
Sursa: history.com

La începutul secolului XIX situația interna din Mexic se deteriorase serios, astfel existând o constantă stare de tensiune și multiple conflicte stradale. În cadrul acestor conflicte, multe afaceri ale mai multor francezi au fost avariate, vandalizate și chiar jefuite. Franța, folosind drept pretext situația cetățenilor săi, la care se adaugă și datoria mare avută de Mexic către aceasta, a trimis o flotă pentru a bloca și cucerii principalul port mexican, Veracruz.

Reclamă

Generalul Antonio López de Santa Anna, ieșit între timp la pensie, a revenit pentru a organiza apărarea orașului. În timpul unei lupte generalul a fost rănit la picior de focul unui tun, doctorii mexicani fiind nevoiți să i-l amputeze din cauza complicațiilor. În cele din urmă, Mexicul a fost nevoit să capituleze în fața cererilor franceze și să plătească despăgubiri de război.

Piciorul îngropat cu onoruri militare

Patru ani mai târziu(în 1842) piciorul generalului Antonio López a fost deshumat și reîngropat într-un recipient de cristal, sub un monument din cimitirul Santa Paula. Reînhumarea a avut loc într-un cadru oficial, cu onoruri militare depline, implicând salve de tun, discursuri, rugăciuni și poezii recitate în onoarea generalului. Antonio López s-a folosit cu pricepere de publicitatea oferită de acest moment pentru a reveni la putere ca președinte. El a mers chiar mai departe, în timpul paradelor având obiceiul de a-și îndepărta piciorul protetic și de a-l flutura în aer, ca semn a ceea ce sacrificase pentru Mexic.

Soarta piciorului

În 1847, în timpul războiului mexicano-american, trupele americane au capturat piciorul protetic al lui generalului. Acesta rămâne și în prezent în Statele Unite, expus la Muzeul Militar de Stat din Illinois, iar piciorul adevărat este încă în Mexic, îngropat sub acel monument din cimitirul Santa Paula.