Cum Rusia a vândut Alaska pentru doar 7,2 milioane de dolari

Cum Rusia a vândut Alaska pentru doar 7,2 milioane de dolari

Pe 18 octombrie 1867, Statele Unite ale Americii au preluat oficial Alaska de la Rusia. Pentru doar 7,2 milioane de dolari SUA a intrat în posesia unui teritoriu cu o suprafață de 1.518.800 km². Inițial organizată sub numele de departamentul Alaska, zona a fost redenumită districtul Alaska, mai apoi teritoriul Alaska, în final fiind admisă ca stat, în cadrul Statelor Unite, în 1959.

Alaska rușilor

Începând cu 1725, când țarul rus Petru cel Mare l-a trimis pe Vitus Bering pentru a explora Alaska, Rusia a dezvoltat un deosebit interes pentru această regiune, bogată în resurse naturale și nelocuită. Pe măsură ce Statele Unite s-au extins spre vest la începutul anilor 1800, americanii s-au aflat în curând în competiție cu exploratorii și comercianții ruși.

Semnarea tratatului de vănzare a Alaskăi
Semnarea tratatului de vănzare a Alaskăi
Sursa: wikimedia.org

Cu toate acestea, Rusia nu avea resurse financiare pentru a sprijini așezări majore sau o prezență în zonă, iar coloniștii ruși permanenți din Alaska nu au fost niciodată mai mulți de 400. Înfrângerea din războiul din Crimeea, terminat în 1856, a redus și mai mult interesul rușilor în această regiune, ei temându-se că vor pierde Alaska fără vreo compensație în urma vreunui război. În acest context, țarul Alexandru al II-lea a hotărât să vândă teritoriul. Inițial li s-a propus britanicilor, dar aceștia nu s-au arătat interesați de achiziționarea Alaskăi.

Reclamă

Vânzarea teritoriului

Rusia s-a oferit să vândă Alaska Statelor Unite în 1859, pentru a crea o zonă-tampon cu rivalul său regional, Regatul Unit. Izbucnirea războiului civil american a întârziat vânzarea. După război, secretarul de stat William Seward primit o nouă ofertă și, la 30 martie 1867, a fost de acord cu o propunere a ministrului rus la Washington, Edouard de Stoeckl, de a cumpăra Alaska pentru 7,2 milioane de dolari(133 de milioane de dolari în prezent – 87 de dolari pe km²). Senatul a aprobat tratatul de cumpărare pe 9 aprilie; Președintele Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Alaska a fost transferată în mod oficial Statelor Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Cecul folosit pentru plata Alaskăi, în valoare de 7,2 milioane de dolari
Cecul folosit pentru plata Alaskăi, în valoare de 7,2 milioane de dolari
Sursa: wikimedia.org

Alaska în proprietatea Statelor Unite

Inițial, Statele Unite au acordat puțină atenție Alaskăi. Totuși, în 1884, căutând o modalitate de a impune legile miniere americane, SUA a creat un guvern civil. Achiziția teritoriului, numită de sceptici „Nebunia lui Seward”, a devenit rentabilă în 1896 când un depozit de aur a fost descoperit în Yukon.