Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

Aproape de începutul audienței sale săptămânale în Piața Sf. Petru din Roma pe 13 mai 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împușcat și rănit grav în timp ce trecea prin piață într-o mașină deschisă.

Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro

Atacatorul, un evadat turc în vârstă de 23 de ani, Mehmet Ali Agca, a tras patru focuri. Unul l-a lovit pe pontif în abdomen, neatingând însă organele vitale, iar altul care a lovit mâna stângă a papei. Un al treilea glonț a lovit-o în piept pe americanca Ann Odre, în vârstă de 60 de ani, rănind-o grav, iar al patrulea l-a lovit în braț pe jamaicanul Rose Hill, în vârstă de 21 de ani. Cei de față i-au luat arma din mână lui Agca și l-au reținut până la arestarea sa de către polițiști. Papa a fost dus de o ambulanță la Spitalul Gemelli din Roma, unde a trecut prin mai mult de cinci ore de intervenție chirurgicală.

Câteva secunde după împușcarea papei
Câteva secunde după împușcarea papei
Sursa: dailymail.co.uk

Cine și de ce?

Motivele lui Mehmet Ali Agca au fost enigmatice și rămân și astăzi. În anii 1970, Agca s-a alăturat unui grup terorist de dreapta turc cunoscut sub numele de Lupii Cenușii. Grupul este responsabil pentru asasinarea a sute de oficiali publici, jurnaliști și activiști de stânga, ca parte a misiunii lor de a curăța Turcia de influența de stânga. În ultimii ani, s-a dezvăluit că Lupii Cenușii aveau legături strânse cu politicienii de extremă dreapta, ofițerii de informații și comandanții de poliție.

În februarie 1979, Abdi Ipekci, editor de ziar liberal, a fost ucis în apropierea casei sale din Istanbul. Mehmet Ali Agca a fost arestat și acuzat de crimă. În așteptarea procesului său, Agca a scăpat dintr-o închisoare militară în noiembrie 1979. În celula sa, a lăsat în urmă o scrisoare referitoare la călătoria planificată a lui Ioan Paul al II-lea în Turcia. În scrisoare scria: „Imperialiștii occidentali care se tem de unitatea puterii politice, militare și economice a Turciei cu țările islamice frățești, îl trimit pe comandantul cruciaților Ioan Paul sub masca unui lider al religiilor. Dacă această vizită nepotrivită și lipsită de sens nu este anulată, cu siguranță îl voi împușca pe papa. Acesta este singurul motiv pentru care am evadat din închisoare. ” Din cauza acestei amenințări, securitatea a fost înăsprită în timpul vizitei papei în Turcia, dar nu a existat nicio tentativă de asasinat.

Mehmet Ali Agca fiind reținut
Mehmet Ali Agca fiind reținut
Sursa: flickr.com

La 9 mai 1981, Agca a luat un avion din Mallorca spre Milano și a intrat în Italia sub un nume fals. A luat o cameră într-un hotel lângă Vatican și pe 13 mai a intrat în Piața Sf. Petru și l-a împușcat pe papa cu un automat Browning de 9 mm. În buzunarul său a fost găsită o notă scrisă de mână, care scria: „Ucid papa ca un protest împotriva imperialismului Uniunii Sovietice și a Statelor Unite și împotriva genocidului care se desfășoară în Salvador și Afganistan”. El a pledat vinovat, spunând că a acționat singur, iar în iulie 1981 a fost condamnat la închisoare pe viață.

O conspirație?

În 1982, Agca a anunțat că încercarea sa de asasinat face parte, de fapt, dintr-o conspirație care implică serviciile de informații bulgare, despre care se știe că acționează în numele KGB. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un anticomunist care a susținut sindicatul Solidaritate din Polonia, țara sa natală, ceea ce părea să-l facă o țintă adecvată pentru comuniști. În 1983, în ciuda acestor informații, papa s-a întâlnit cu Mehmet în închisoare și i-a oferit iertare. Mai multe interogatorii cu Agca au dus la arestarea a trei bulgari și a trei turci, care au fost judecați în 1985.

Papa întâlnindu-se în închisoare cu Mehmet Ali Agca
Papa întâlnindu-se în închisoare cu Mehmet Ali Agca
Sursa: dailymail.co.uk

Odată cu deschiderea procesului, cazul împotriva inculpaților bulgari și turci s-a prăbușit atunci când Agca, martorul cheie al statului, s-a descris pe sine însuși Iisus Hristos și a prezis sfârșitul iminent al lumii. El a explicat că scenariul ce implica KGB-ul a fost inventat de oficialii de informații occidentali și că, de fapt, Dumnezeu l-a determinat să-l împuște pe Ioan Paul al II-lea. Astfel, inculpații bulgari și turci au fost achitați pentru lipsa probelor.

Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro

Grațierea

La sfârșitul anilor 1990, Papa Ioan Paul al II-lea și-a exprimat speranța că guvernul italian îl va ierta pe Mehmet în 2000. Pontiful a făcut din anul 2000 un an sfânt „Jubiliar”, în care iertarea trebuia să fie o piatră de temelie. Mehmet Ali Agca a fost grațiat de președintele italian Carolo Ciampi la 14 iunie 2000. Extrădat în Turcia, a început să ispășească cei opt ani rămași din pedeapsa pentru asasinarea redactorului de ziar din 1979.