Tentativa de asasinare a președintelui Harry Truman

Tentativa de asasinare a președintelui Harry Truman

Pe 1 noiembrie 1950, Griselio Torresola și Oscar Collazo au încercat să-l asasineze pe președintele Statelor Unite, Harry S. Truman la Casa Blair din Washington, D.C.

Desfășurarea tentativei de asasinat

În toamna anului 1950, Casa Albă era în curs de renovare, iar președintele Truman și familia sa locuiau în Casa Blair. În după-amiaza zilei de 1 noiembrie, Truman și soția sa se aflau la etaj când au auzit împușcături pe treptele din față casei. Cei doi presupuși asasini ajunseseră în fața ușii deschiseseră focul. Totuși, aceștia nu au trecut niciodată de treptele de intrare, datorită reacției rapide a polițiștilor și a gardienilor. Un agent al Serviciului Secret, Leslie Coffelt, a fost ucis, dar nu înainte de a reuși să-l omoare pe unul dintre atentatori, celălalt fiind capturat.

Casa Blair
Casa Blair
Sursa: murderpedia.org

În urma cercetărilor, cei doi atentatori au fost identificați drept Griselio Torresola(ucis) și Oscar Collazo(capturat), fost activiști politici și membri ai Partidului Naționalist Portorican extremist, un grup care lupta pentru independența deplină față de Statele Unite.

Reclamă

În timpul audierii lui Collazo, anchetatorii au aflat cât de prost planificată a fost tentativa de asasinat, atacatorii nefiind nici măcar siguri dacă Truman va fi chiar în casă în momentul atacului.

Reacția președintelui

Aparent nederanjat de atentatul asupra vieții sale, președintele Truman și-a păstrat întâlnirile programate pentru ziua respectivă. „Un președinte trebuie să se aștepte la aceste lucruri”, a remarcat el sec. Oscar Collazo a fost condamnat la moarte, dar într-un act admirabil de iertare, pe 24 iulie 1952, Truman a comutat pedeapsa la închisoare pe viață.