61 de curiozități despre Primul Război Mondial

61 de curiozități despre Primul Război Mondial
,

Primul Război Mondial a fost unul dintre cele mai ucigătoare conflicte din istorie, peste nouă milioane de soldați și șapte milioane de civili pierzându-și viața în urma acestuia. În continuare, vă vom prezenta 62 de curiozități despre Primul Război Mondial și sperăm ca măcar câteva dintre ele să vă surprindă:

  1. Grupul terorist responsabil de asasinarea lui Franz Ferdinand s-a numit Mâna Neagră.
  2. Germanii au fost primii care au folosit aruncătoare de flăcări în Primul Război Mondial. Acestea aveau o rază de acțiune de până la 40 de metri.
  3. Soldați germani folosind aruncătorul de flăcări
    Soldați germani folosind aruncătorul de flăcări
    Sursa: govt.nz
  4. Peste 65 de milioane de bărbați din 30 de țări au luptat în Primul Război Mondial. Aproximativ 10 milioane dintre ei au murit(Aliații au pierdut aproximativ 6 milioane de soldați, iar Puterile Centrale au pierdut aproximativ 4 milioane).
  5. Civilii belgieni s-au împotrivit ocupației germane prin tăierea liniilor telegrafice și distrugerea podurilor și a tunelurilor. Ca răspuns, trupele germane au împușcat între 5.500 și 6.500 de civili.
  6. În timpul Primului Război Mondial, tancurile britanice au fost inițial clasificate ca „bărbați” sau „femei”. Tancurile „bărbat” aveau tunuri, iar tancurile „femei” aveau mitraliere grele.
  7. „Micul Willie” a fost primul prototip de tanc din Primul Război Mondial. Construit în 1915,  acesta transporta un echipaj de trei persoane și atinge viteza de 4,8 km/h.
  8. „Micul Willie”
    curiozitati despre Primul Razboi Mondial
    Sursa: evenimentulistoric.ro
  9. În 1917, obuzele și minele care explodau pe liniile germane de pe Messines Ridge, în Belgia, puteau fi auzite de la la Londra, la 354 de km distanță.
  10. Pool of Peace(Piscina Păcii) este un lac adânc de 12 m de lângă Messines, Belgia. Acesta umple un crater realizat când britanicii au detonat o mină care conținea 45 de tone de explozibil.
  11. Cel mai de succes pilot de vânătoare din întregul război a fost germanul Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen (1892-1918), numit și „Baronul Roșu”. A doborât 80 de avioane, mai mult decât oricare alt pilot din Primul Război Mondial. Acesta a murit după ce a fost doborât lângă Amiens.
  12. În timpul Primului Război Mondial, câinii erau folosiți ca mesageri și transportau ordine pe front în capsule atașate corpului lor. De asemenea, câinii au fost folosiți și pentru a trage fire telegrafice.
  13. Francezul René Fonck (1894-1953) a fost cel mai de succes pilot de luptă al aliaților, doborând 75 de avioane inamice.
  14. Sublocotenentul francez Alfred Joubaire a scris în jurnalul său despre Primul Război Mondial, chiar înainte de a muri: „Omenirea este nebună! Trebuie să fie nebun să faci ceea ce face. Ce masacru! Ce scene de groază ! Iadul nu poate fi atât de cumplit! Oamenii sunt nebuni! ”
  15. Reclamă
  16. Unii americani nu au fost de acord cu refuzul inițial al Statelor Unite de a intra în Primul Război Mondial și astfel s-au alăturat Legiunii străine franceze, armatei britanice sau armatei canadiene. Un grup de piloți americani a format Escadrila Lafayette, care făcea parte din forțele aeriene franceze și a devenit una dintre unitățile de luptă de top de pe frontul de vest.
  17. Cetățeni americani înrolați în Legiunea Străină Franceză
    Cetățeni americani înrolați în Legiunea Străină Franceză
    Sursa: militaryhistorynow.com
  18. La începutul anului 1917, criptografii britanici au descifrat o telegramă de la secretarul german de externe Arthur Zimmermann către ambasadorul german din Mexic. În telegramă, germanii propuneau Mexicului o alianță împotriva Statelor Unite. Britanicii au ținut-o secret față de SUA mai mult de o lună, așteptând momentul potrivit pentru a o aduce în război, de partea lor.
  19. Pentru a crește dimensiunea armatei SUA în timpul Primului Război Mondial, Congresul a adoptat Legea Serviciului Selectiv în mai 1917. Până la sfârșitul războiului, au fost recrutați 2,7 milioane de oameni, iar alte 1,3 milioane s-au oferit voluntari.
  20. În timpul Primului Război Mondial, oamenii din cu origini germane erau priviți ciudat în SUA. Unele proteste împotriva germanilor au fost violente, incluzând arderea cărților germane, uciderea câinilor ciobănești germani și chiar uciderea unui german-american.
  21. În timpul Primului Război Mondial, gripa spaniolă a provocat aproximativ o treime din totalul deceselor militare.
  22. O secție a spitalului din Camp Funston pentru soldații cu gripă spaniolă
    O secție a spitalului din Camp Funston pentru soldații cu gripă spaniolă
    Sursa: wikipedia.org
  23. Herbert Hoover, care avea să devină președinte în 1929, a fost numit administrator al alimentelor din SUA. Slujba lui a fost să asigure hrană armatei SUA și aliaților săi. El i-a încurajat pe oameni să-și creeze grădini personale. Peste 20 de milioane de americani și-au plantat propriile grădini, iar consumul de alimente în SUA a scăzut cu 15%.
  24. Costul total al Primului Război Mondial pentru SUA a fost de peste 30 de miliarde de dolari.
  25. Războiul a lăsat mii de soldați desfigurați și invalizi.  Pentru leziunile din zona feței a fost folosită chirurgia reconstructivă, dar și măști pentru cazurile grave și ireparabile.
  26. Autorul britanic T.E. Lawrence (1888-1935), cunoscut și sub numele de Lawrence al Arabiei, a lucrat pentru serviciile secrete aliate din Orientul Mijlociu. De asemenea, a condus o revoltă arabă împotriva turcilor și a scris despre aceasta în cartea sa „Șapte stâlpi ai înțelepciunii”.
  27. T.E. Lawrence
    T.E. Lawrence
    Sursa: nam.ac.uk
  28. Patru imperii s-au prăbușit după Primul Război Mondial: otoman, austro-ungar, german și rus.
  29. Primul Război Mondial a fost cunoscut(până la Al Doilea Război Mondial) și sub numele de Marele Război, Războiul Mondial, Războiul Națiunilor și Războiul pentru a pune capăt tuturor războaielor.
  30. Primul Război Mondial s-a desfășurat în perioada 1914-1918 pe fiecare ocean și pe aproape fiecare continent.
  31. Reclamă
  32. Primul Război Mondial a început la 28 iunie 1914, când un terorist sârb i-a ucis pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitor al tronului austro-ungar și pe soția sa. Austro-Ungaria a declarat război Serbiei pe 28 iulie 1914. Rusia și Franța s-au alăturat Serbiei, iar Germania a sprijinit Austro-Ungaria. Alte țări din întreaga lume au fost curând atrase în luptă. Primul Război Mondial s-a încheiat oficial 4 ani mai târziu, la 11 noiembrie 1918.
  33. Trupul arhiducelui Franz Ferdinand și cel al soției sale, Sophie
    Trupul arhiducelui Franz Ferdinand și cel al soției sale, Sophie
    Sursa: incredibilia.ro
  34. Rusia a mobilizat 12 milioane de soldați în timpul Primului Război Mondial, devenind cea mai mare armată din război. Mai mult de 75% dintre ei au fost uciși, răniți sau dispăruți.
  35. Grupul terorist responsabil de asasinarea lui Franz Ferdinand s-a numit Mâna Neagră.
  36. În perioada 1914-1918, 274 de submarine germane au scufundat 6 596 de nave. Cele mai reușite cinci submarine au fost U-35 (224 de nave), U-39 (154 nave), U-38 (137 nave), U-34 (121 nave) și U-33 (84 nave). Cele mai multe dintre acestea au fost scufundate lângă coastă, în special în Canalul Mânecii.
  37. Tranșeele germane au fost construite pentru a rezista și au inclus paturi supraetajate, mobilier, dulapuri, rezervoare de apă cu baterii, lumini electrice și sonerii.
  38. Franța a fost prima țară care a folosit gazul împotriva trupelor inamice în Primul Război Mondial. În august 1914, aceștia au lansat primele grenade cu gaze lacrimogene (bromură de xilil) împotriva germanilor. În ianuarie 1915, Germania a folosit prima dată gaze lacrimogene împotriva armatelor rusești, dar gazul s-a transformat în lichid în aerul rece. În aprilie 1915, germanii au fost primii care au folosit gazul numit iperită.
  39. Soldați, folosind măști de gaze, atacând poziția inamică
    Soldați, folosind măști de gaze, atacând poziția inamică
    Sursa: kumc.edu
  40. În timpul Primului Război Mondial, germanii au eliberat aproximativ 68.000 de tone de gaz, iar britanicii și francezii au eliberat 51.000 de tone. În total, 1.200.000 de soldați au fost gazați, dintre care 91.198 au murit.
  41. Aproximativ 30 de gaze otrăvitoare diferite au fost utilizate în timpul Primului Război Mondial. Soldaților li s-a spus să țină peste fața lor o cârpă îmbibată cu urină, în caz de urgență. În 1916 au apărut măștile de gaze cu filtru respirator ce ofereau o protecție eficientă. La sfârșitul războiului, majoritatea țărilor au semnat tratate care interzic armele chimice.
  42. În timpul războiului, SUA a livrat aproximativ 7,5 milioane de tone de provizii către Franța pentru a sprijini efortul aliaților. Aceasta a inclus 70.000 de cai, 50.000 de camioane, 27.000 de vagoane de marfă și 1.800 de locomotive.
  43. Primul Război Mondial a introdus utilizarea pe scară largă a mitralierei, o armă pe care Hiram Maxim a brevetat-o ​​în SUA în 1884. Arma acestuia cântărea 45 de kg și era răcită cu apă. Putea trage aproximativ 450-600 de gloanțe pe minut. Majoritatea mitralierelor utilizate în Primul Război Mondial s-au bazat pe designul lui Maxim.
  44. Mitraliera germană MG 08, adaptată după cea a lui Hiram S. Maxim
    Mitraliera germană MG 08, adaptată după cea a lui Hiram S. Maxim
    Sursa: wikipedia.org
  45. În timpul implicării SUA în Primul Război Mondial, peste 75.000 de oameni au susținut aproximativ 7,5 milioane de discursuri pro-război către aproximativ 314,5 milioane de oameni.
  46. „Hello Girls”(numite astfel de soldații americani) erau femei americane care au servit ca operatori de telefonie pentru forțele din Europa. Femeile vorbeau fluent limbile franceză și engleză și erau instruite special de Compania Americană de Telefon și Telegraf. În 1979, armata SUA a acordat medalii de război și beneficii veterane celor câteva Hello Girls care erau încă în viață.
  47. „Hello Girls”
    „Hello Girls”
    Sursa: wikipedia.org
  48. În timpul Primului Război Mondial, hamburgerii americani (numiți după orașul german Hamburg) au fost redenumiți friptură Salisbury, iar Frankfurters, care au fost numiți după orașul Frankfurt au fost numiți „cârnați liberty”. Școlile au încetat să predea limba germană, iar cărțile în limba germană au fost arse.
  49. Reclamă
  50. Milioane de soldați au rămas după război cu PTSD(tulburare de stres posttraumatic) din cauza ororilor războiului. Aceștia sufereau de diaree incontrolabilă, nu puteau dormi, nu mai vorbeau, scânceau ore întregi și se zvâcneau necontrolat. În timp ce unii soldați și-au revenit, alții au suferit pentru tot restul vieții.
  51. Chiar dacă guvernul SUA nu a acordat cetățenie nativilor americani decât în ​​1924, aproape 13 000 dintre ei au servit în Primul Război Mondial.
  52. Peste 500.000 de porumbei au transmis mesaje între sediul central și linia întâi. Grupuri de porumbei instruiți pentru a reveni la linia frontului au fost aruncați în zonele ocupate cu parașute și au fost păstrați acolo până când soldații au avut mesaje de trimis înapoi.
  53. Un porumbel fiind trimis cu un mesaj
    Un porumbel fiind trimis cu un mesaj
    Sursa: michelleule.com
  54. Peste 200.000 de afro-americani au fost implicați în Primul Război Mondial, dar doar aproximativ 11% dintre făceau parte din forțele de luptă. Restul au fost în unități de muncă, încărcând marfă, construind drumuri și săpând șanțuri.
  55. Edith Cavell (1865- 12 octombrie 1915) a fost o asistentă britanică care a salvat soldați de ambele părți. Când a ajutat 200 de soldați aliați să scape din Belgia ocupată de germani, aceștia au arestat-o, în cele din urmă fiind executată.
  56. Margaretha Zelle (1876-1917), cunoscută și sub numele de Mata Hari, a fost o dansatoare exotică olandeză acuzată că este agent dublu. Deși a negat întotdeauna că era spion, francezii au executat-o în 1917.
  57. Harlem HellFighters au fost una dintre puținele unități afro-americane care au ajuns în prima linie. Pentru actele lor extraordinare de eroism, soldații au primit „Croix de Guerre”, o medalie acordată soldaților din țările aliate pentru vitejia în luptă. Cu toate acestea, în SUA faptele lor au fost în mare parte ignorate.
  58. Harlem HellFighters
    Harlem HellFighters
    Sursa: britannica.com
  59. Cel mai decorat american din Primul Război Mondial a fost Alvin Cullum York (1887-1964). York a condus un atac în urmă căruia a cucerit 32 de mitraliere, a ucis 28 de soldați germani și a capturat încă 132. S-a întors acasă cu „Medalie de Onoare”, o promovare la gradul de Sergent, medalia „Croix de Guerre” și un cadou de 400 de acri de teren.
  60. Trupele americane au dus prima lor bătălie din Primul Război Mondial pe 2 noiembrie 1917, în tranșeele de la Barthelemont, Franța.
  61. În ajunul Crăciunului din 1914, soldații ambelor forțe de pe frontul de vest își cântau colinde reciproc. În ziua de Crăciun, trupele de pe cea mai mare parte a frontului au declarat armistițiu, în unele locuri acesta durând chiar o săptămână. Un an mai târziu, santinelele au primit ordin să împuște pe oricine ar fi încercat să repete acțiunea.
  62. Soldați ai Antantei și ai Puterilor Centrale jucând fotbal pe perioada armistițiului
    Soldați ai Antantei și ai Puterilor Centrale jucând fotbal pe perioada armistițiului
    Sursa: history.com
  63. Cea mai mare pierdere de vieți omenești din istoria armatei britanice a avut loc în timpul bătăliei de la Somme, când britanicii au avut 60.000 de victime într-o singură zi.
  64. Primul Război Mondial a transformat Statele Unite în cea mai mare putere militară din lume.
  65. Reclamă
  66. Unul din efectele pe termen lung ale Primului Război Mondial a fost formarea Societății Națiunilor, care a pus bazele Națiunilor Unite.
  67. În Tratatul de la Versailles au fost impuse sancțiuni severe Germaniei, care au condus țara într-o recesiune profundă, creând condițiile de-al doilea război mondial.
  68. Primul Război Mondial a sporit suspiciunile oamenilor asupra grupurilor minoritare. Toți cei din afară erau considerați o potențială amenințare, în special evreii, care erau văzuți ca profitori eleganți ai industriei armamentului.
  69. După Primul Război Mondial, supremația Marii Britanii în economia mondială a dispărut pentru totdeauna. A avut datorii uriașe, șomaj ridicat și o creștere lentă. Și Franța a suferit. Majoritatea împrumuturilor pe care le acordase Rusiei țariste nu au fost niciodată rambursate, inflația a crescut și părți mari ale țării au fost distruse.
  70. Primul Război Mondial a început o nouă eră a războiului. Cea mai semnificativă dezvoltare a fost puterea aeriană, care a adus civilii în linia de foc. De asemenea tancurile au anunțat o nouă eră a războiului ofensiv.
  71. Rețeaua de tranșee din Primul Război Mondial se întindea pe aproximativ 40.200 km(de la Canalul Mânecii până la Elveția). Zona a fost cunoscută sub numele de Frontul de Vest.
  72. Primul Război Mondial a contribuit la emanciparea femeilor. Femeile au preluat multe locuri de muncă ce erau destinate în mod tradițional bărbaților și au arătat că le pot îndeplini la fel de bine ca aceștia. În 1918, majoritatea femeilor cu vârsta de peste 30 de ani au primit dreptul de vot la alegerile parlamentare britanice. Doi ani mai târziu, cel de-al 19-lea amendament a acordat votul femeilor americane.
  73. Femei lucrând într-o fabrică de armament
    Femei lucrând într-o fabrică de armament
    Sursa: history.com
  74. Primul Război Mondial a contribuit la emanciparea afro-americanilor. De exemplu, Henry Ford a recrutat negri din Sud pentru a lucra în fabricile sale. Migrația afro-americanilor din sud în nord, în timpul Primului Război Mondial, a fost una dintre cele mai semnificative schimbări de populație din secolul al XX-lea.
  75. Primul Război Mondial a ajutat la accelerarea progreselor medicale. Medicii au învățat o mai bună gestionare a rănilor. Harold Gillies, un medic englez, a fost pionierul operației de grefă a pielii. Numărul mare al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale în Primul Război Mondial a ajutat la înțelegerea avantajelor specializării și managementului profesional.
  76. Primul Război Mondial a fost catalizatorul care a transformat Rusia în Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Istoricii observă că aceasta a fost cea mai uimitoare și importantă consecință a Primului Război Mondial.
  77. Reclamă
  78. După Primul Război Mondial, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au apărut ca națiuni independente.
  79. Prăbușirea Imperiului Otoman după Primul Război Mondial a ajutat aliații să-și extindă influența în Orientul Mijlociu. Siria, Iordania, Irakul și Palestina au fost conduse sub „mandate” ale Ligii Națiunilor. Franța a preluat în esență controlul Siriei, iar Marea Britanie a preluat controlul asupra celor trei mandate rămase.