Cunoscut drept „curcubeul de foc”, spectaculosul fenomen atmosferic nu este chiar un curcubeu. În schimb, acesta se numește arc circumorizontal și este un tip de halo.
Ce este un halo? Cu ce diferă de un curcubeu?
Un curcubeu se formează prin reflexia, refracția și dispersia luminii soarelui în picăturile de apă din atmosferă, luând forma unui arc format din cele șapte culori: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. De obicei, curcubeul poate fi observat după ploaie, atunci când în atmosferă persistă picături de apă.
Spre deosebire de curcubeu, haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul soarelui sau al lunii, în condiții atmosferice propice, din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristalele de gheață ce sunt prezente în norii de mare altitudine. Arcul circumorizontal sau „curcubeul de foc” se formează atunci când soarele se află la 46° deasupra orizontului și se remarcă prin nuanțele roșiatice din partea superioară. Fenomenul este rar și deosebit, drept pentru care naște imagini excepționale.