Distrugerea vastă a celui de-al Doilea Război Mondial a lăsat în picioare două superputeri, adepte ale unor ideologii contradictorii: SUA capitalistă și URSS comunistă. În acest context, cele două superputeri s-au confruntat într-un nou tip de război: Războiul Rece. În continuare, vă vom prezenta 19 curiozități despre acesta și sperăm ca măcar câteva dintre ele să vă surprindă:
- Războiul Rece este numit „rece” pentru că nu a existat un conflict direct între URSS și Statele Unite, deși acestea s-au implicat în mai multe războaie proxy(conflicte armate între două state sau actori nestatali care acționează la instigarea sau în numele altor părți care nu sunt direct implicate în ostilități) de pe tot globul.
- Termenul de „cortina de fier”, care a fost definitoriu pentru războiul rece, se referă la diviziunea fizică, ideologică și militară a Europei, între statele capitaliste occidentale și națiunile comuniste estice, dominate de sovietici. Din punct de vedere fizic, Cortina de Fier s-a întins de-a lungul a 6.779 km.
- Winston Churchill a fost prima persoană care a folosit termenul „cortina de fier” pentru a se referi la granițele Războiului Rece. Într-un discurs ținut pe 5 martie 1946, la colegiul Westminster din Fulton(SUA), Churchill a constatat: „De la Stettin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Marea Adriatică, o cortină de fier s-a coborât de-a curmezișul continentului European”.
- Uniunea Sovietică a detonat prima sa bombă atomică(RDS-1) pe 29 august 1949, la poligonul Semipalatinsk din Kazahstan. Evenimentul a pus capăt monopolului Americii asupra armelor atomice și a dus la creșterea tensiunilor în cadrul Războiului Rece.
- Blocada Berlinului a fost prima criză majoră a Războiului Rece. Uniunea Sovietică a încercat să limiteze capacitatea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite de a călători în sectoarele lor din Berlin. Statele Unite și Marea Britanie au răspuns cu cea mai mare campanie de aprovizionare pe calea aerului din istorie.
- Războiul Rece a dus la crearea unor dispozitive ingenioase de spionaj, precum „Kit-ul rectal de evadare”. Acesta urma a fi ascuns în rectul unui spion și utilizat de acesta în cazul în care era capturat.
- În 1961, Uniunea Sovietică a detonat cea mai mare armă nucleară din istorie. Aceasta s-a numit Tsar Bomb(Bomba Țarului) și era echivalentul a peste 50 de megatone de TNT.
- Apogeul Războiului Rece a fost criza rachetelor din Cuba, evenimentul care a dus lumea în punctul cel mai apropiat de un război nuclear.
- În contextul Războiului Rece, douăsprezece națiuni vestice au creat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). La baza acestei organizații se află principiul apărării colective(în cazul în care o țară este atacată, celelalte au obligația de a o apăra).
- Pentru a împiedica scurgerea știrilor despre criza rachetelor din Cuba, Casa Albă a spus publicului că președintele Kennedy nu a putut apărea la evenimente publice din cauza unei răceli. În realitate, acesta a avut întâlniri intense cu consilierii în contextul crizei.
- În anii ‘ 60, un colonel sovietic(Oleg Penkovsky) a transmis informații sensibile despre starea armelor nucleare sovietice către serviciile de informații britanice, cât și către CIA. KGB-ul l-a arestat pe 22 octombrie 1962, la Moscova, el fiind apoi judecat și condamnat la moarte pentru spionaj.
- La opt luni după criza rachetelor din Cuba, Casa Albă și Kremlinul au convenit să creeze o linie telefonică care să conecteze cele două capitale pentru a împiedica cele două națiuni să se apropie din nou de războiul nuclear. Aceasta a purtat numele de „Linia Fierbinte”.
- În timpul Războiului Rece, agenții CIA au inventat o metodă de comunicare bazată pe modul în care șireturile erau legate. Modelele de șireturi puteau transmite mesaje precum „Am informații”, „Urmăriți-mă” sau „Am adus o altă persoană”.
- În anii ’60, guvernul Statelor Unite a finanțat un proiect al DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) pentru a dezvolta o modalitate de a partaja foarte rapid informații între calculatoarele militare. Această tehnologie a fost un prim pas spre crearea internetului.
- Războiul din Vietnam(1959–75) a fost cel mai distrugător „război proxy” din epoca Războiului Rece, peste 3,5 milioane de oameni pierzându-și viața.
- În 1987, Mathias Rust, un tânăr de 19 ani din Germania de Vest, a zburat de unul singur cu un aeroplan Cessna până în URSS, prin întreaga apărare sovietică, aterizând la final la porțile Kremlinului. Prin acțiunea sa, el a vrut să construiască „un pod” între lumea comunistă și cea occidentală, ca simbol pentru nevoia de pace dintre cele 2 lumi. La aterizare, Mathias a fost arestat de sovietici, judecat și condamnat la 4 ani de închisoare. În mod surprinzător, tânărul a fost eliberat după doar 2 luni, ca un gest de bunăvoință a lui Gorbaciov față de Vest în contextul semnării Tratatului de Eliminare a Armelor Nucleare cu Rază Intermediară din Europa.
- Președintele SUA George H. W. Bush și președintele sovietic Mihail Gorbaciov au declarat sfârșitul Războiului Rece la Summit-ul de la Malta din 1989.
- În timpul Războiului Rece, peste 11 milioane de oameni au murit în diferite „războaie proxy”, în care americanii au susținut o parte a conflictului, iar sovieticii pe cealaltă.
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro
ADVERTISING
Reclama ta poate fi aici. Contactează-ne la adresa admin@quidest.ro